Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109, Tune
4000 Roskilde
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Kolossal overvægt,
da gigten stoppede al motion

Kære Suh
Jeg ligger i sengen næsten døgnet rundt på grund af iskias-gigt, som jeg har haft i flere år. Jeg er ramt af søvnapnø, for højt blodtryk og en kolossal overvægt, da gigten stoppede al motion. Jeg har engang læst en bog om en kvinde, Joni, der var lam, men alligevel havde noget ud af livet. Det ærgrer mig dog gyseligt, at jeg aldrig har været helt rask, og at der står rollator og krykker og en kørestol i min bolig. Der står meget i Bibelen om lægedom – hvor mon folk oplever den lægedom i dag?
B.

Kære B.
Jeg kan godt forstå, at det er noget af en udfordring for dig at holde modet oppe i din situation. Svært at holde overvægten væk, når det ikke er muligt at motionere på almindelig vis. Prøv at tale med din læge om, hvilke alternative muligheder der er for at tabe dig. Søg også vejledning ved en ernærings-kyndig, fx en diætist. Hvis du sætter intensivt ind på at få smidt nogle kilo, kan det være, at nogle af de andre problemer forsvinder sammen med kiloene – søvnapnø, såvel som kraftig snorken, hænger bl.a. nogle gange sammen med overvægt. Jeg er overbevist om, ligesom du, at ingen opgave er for stor for Gud, og at det er muligt for ham at helbrede enhver lidelse, det være sig fysisk eller psykisk. At det ikke altid sker, er for mig en lige så stor kendsgerning. F.eks. hører man kun om, at Jesus helbredte en enkelt mand ved Betesda dam (Johs. kap.5). Kunne Jesus have helbredt alle de andre syge? Ja, selvfølgelig. Hvorfor gjorde han ikke det? Jeg ved det ikke.
Nogle gange bruger vi utrolig meget energi på at spekulere over, hvorfor tingene er, som de er. Det er der ikke noget mærkeligt i – at ville kunne forstå og forklare alting, er en iboende menneskelig trang og måske endda det, der udløste syndefaldet: trangen til den ultimative kundskab.
Men i stedet skulle vi måske prøve at acceptere, at vi ikke kan forstå eller forklare alting og i stedet bruge vores energi på at få det bedste ud af den pågældende situation. Ligesom Joni gjorde. Hendes vidnesbyrd er et fantastisk eksempel på, at det ikke nødvendigvis er den mirakuløse helbredelse, der afstedkommer et godt og meningsfyldt liv – men i stedet accepten af forholdene og de rammer, der på godt og ondt er givet os af Gud.
Hilsen Suh

Tager hun virkelig skade af det?

Hej Suh
Min mand og jeg er ved at planlægge en forsinket bryllupsrejse, og har i den anledning talt om at tage 10 dage til Mallorca. Vi har et barn på knap 2 år og tænker på at få hende passet hos bedsteforældre (som hun er meget tryg ved!). Men nu er der nogen, der siger til os, at det er uforsvarligt, fordi hun er så lille! Tager hun virkelig skade af det?
G.

Kære G.
For helt præcis at kunne rådgive om, hvor meget jeres barn sandsynligvis vil blive påvirket af en adskillelse fra jer i det omfang, er det nødvendigt at kende jer og barnet lidt nøjere. Generelt kan man dog sige, at børn i den alder først og fremmest har brug for nærhed og tryghed af en ansvarlig omsorgsgiver. Det kan en bedsteforælder jo sagtens yde, og set i det perspektiv vil et længere ophold hos bedsteforældrene ikke skade barnet i form af omsorgssvigt. Men små børn har det med at knytte sig stærkt til dets aktuelle omsorgsgiver, og når mor og far derfor er fraværende over længere tid, vil barnet automatisk knytte sig mest til den, der er der i mors og fars sted. Når I derfor kommer hjem igen, vil I måske opleve, at jeres datter ikke søger jer i den grad, som hun gjorde inden. Måske er hun ligefrem afvisende overfor jer, og det er nu kun bedstemor og bedstefar, der duer. Samtidig kan hun virke forvirret og påvirket af, at hun nu igen skal omstille sig til ”nye” omsorgspersoner.
Hvis dette sker ofte for et barn, kan det risikere at få en oplevelse af, at omsorgspersoner ikke er varige, men er nogen, der forsvinder og svigter det. Dette kan få et barn til at trække sig ind i sig selv og ophøre med at knytte sig til nogen. Men sker det kun en enkelt gang i mellem, og I er opmærksomme på at sætte ekstra meget ind på at hjælpe jeres datter tilbage i tillidsforholdet til jer igen, burde det ikke være noget, der påvirker hende på længere sigt.
Hilsen Suh

Hotline til Suh

På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk