Fra Jerusalem til kunsthøjskole på Fyn

Linda Møller brugte kunsthåndværk til at koble af fra sit arbejde i Israel og dyrke et intenst samvær med Gud – alene og i naturen.
Linda Møller, der siden 1995 har været udsendt af Dansk Jødisk Venskab til en ”trøstetjeneste” for jøderne i Jerusalem, har fra sin tidlige barndom været optaget af at tegne og male.”Mine hyggetimer som barn var påklædningsdukker, og jeg elskede at tegne og farve tøjet til dem. Som barn hyggede jeg mig altid med at tegne og male,” siger Linda Møller til Udfordringen.
Men det var først, da hun var sidst i 20´erne, at hun for alvor tog undervisning i at tegne og male på et AOF-kursus.
”Men så var det der,” siger hun. ”Lysten var der, men der var også så meget andet. Et spørgsmål om prioritering.”
I begyndelsen af dette år kom Linda Møller til Danmark på ½ års orlov, bl.a. for at arbejde mere med kunsten.
– Hvad har orlovsperioden betydet for dig?
”Det har været et halvt år uden arbejdsmæssigt ansvar og forpligtigelse og med 24 timer, der kunne bruges til at fordybe mig bl.a. i tegning, maling og keramik – og det har været supergodt med den professionelle vejledning på Helnæs Højskole på Fyn i 4 måneder efterfulgt af 4 uger på Kunsthøjskolen Thorstedlund i Frederikssund. Dejligt at få lov til i fred og ro at arbejde med kunst.
En sidegevinst har været et almenmenneskeligt og åndeligt udbytte af at være taget ud af min sædvanlige sammenhæng med regelmæssigt kirkeengagement til intenst samvær med Gud – alene og i naturen.
På Helnæs kunne Linda Møller arbejde videre med teknikker, hun tidligere har mødt, men hun lærte også nye. Noget helt nyt for hende var det at arbejde med keramik og porcelæn.
”Det var spændende,” siger hun, ”leret som udtryksform greb mig.”
Opholdet på Helnæs blev afsluttet med en udstilling af holdets produkter, og efterfølgende har Linda Møller haft en salgsudstilling i Frikirken Salem i Frederiksværk, bl.a. fordi hun ikke kunne have alle værkerne med til Jerusalem. Pengene fra de solgte værker er blevet fordelt mellem Dansk Jødisk Venskab og anden velgørenhed.
Udstillingen, der bestod af malerier, akvareller og arbejder i keramik og porcelæn, vakte stor begejstring. Mange af værkerne har tilknytning til bibelhistorien, kristentroen, jødedommen og Israel. Flere vidste, at Linda Møller havde en kunstnerisk åre, men at den er så veludviklet, kom bag på flere.

Tilbage til Jerusalem

Nu vender Linda Møller efter endt orlov tilbage til Jerusalem.
– Fortsætter du med det kunstneriske arbejde der.?
”Jeg tager tilbage for at genoptage min tjeneste i Jerusalem, men som noget nyt vil min sociale volontørindsats blive på Beit Halochem, et rehabiliteringscenter for sårede soldater og terrorofre, hvor man arbejder med maling og keramik som terapeutisk tilbud, og her får jeg brug for, hvad jeg har lært. Hvad det bliver til som hobby er svært at sige.”
Men de, der har set udstillingen i Frikirken Salem, håber ikke, at Linda Møllers kunstneriske åre går i hi igen. Hun har vist, at hun gennem sin kunst kan udtrykke noget af det, der rører sig i hende, og som kan glæde andre.