Kristne kvinder på høje hæle

Der var dømt ’chick church’ ved kvindekonferencen ”Forvandling” den 29.-30. august. Både gæsteundervisere og deltagere havde fundet de højhælede sko frem i anledning af denne første kvindekonference i Københavns Kulturcenter med knap 600 kvinder fra flere generationer og diverse kirkesamfund.Jeg trådte ind i mødesalen, som allerede summede af kvindernes kaglen. Mit blik faldt på scenens hvidtklædte mannequiner, der lignede moderne engle.
Der var kvinder overalt, selv på herretoilettet, som ved denne anledning var blevet inddraget til kvindernes behov for at smuksere sig, hyggesnakke, og, nå ja, gå på toilettet.
Andre feminine træk ved konferencen var, at lovsangen var noget mere skinger på grund af de lyse kvindestemmer, og så lå der jo også mini-babyer på en del kvinders skød, hvilket konferencens initiativtager Merete Tangstad tog i stiv arm:
– Am bare jeres babyer på livet løs her i mødesalen! Vi er jo alle sammen kvinder!
Men 100% mandefrit var miljøet ikke. En af de få mænd, der havde tilsnuset sig adgang, var en mandlig tolk.
Men det gav bagslag. Han måtte pænt oversætte intime detaljer om veer, fødsler og appelsinhud. Intim kvindesnak kan med lethed overgå den typiske mandesnak.
Kvinder deler som bekendt gerne alt med deres veninder.

Længe leve høje hæle

Konferencens tre hovedundervisere var af nationalt, nordisk og internationalt format, men andre mini-celebrities kiggede kort forbi, bl.a. Stjerne for en aften-charmøren James Sampson og skuespilleren Dina Al-Erhayem, kendt fra talkshowet Dinas dates på DR1.
Et af hovednavnene var vores allesammens svenske sangfugl Carola Maria Häggkvist, 41 – hun lagde sig på maven i en kort, danskdesignet Malene Birger-kjole og omtrent 10 cm høje sko… i ydmyghed over for Gud. Det mest spændende var, da hun skulle op igen. Men hendes pointe var klar:
– Vi skal ikke bare lægge os på sofaen og sige: ”Gud, gør arbejdet i mig!”. Sig hellere: ”Gud, fortæl mig, hvad jeg skal gøre. Hvad som helst!”. Og gør det! Vi skal ikke kun være tilskuere. Vær ikke bange for at knække en hæl eller at få en hudafskrabning, og sved bare løs – så længe du gør det, Gud beder dig om!
Den opfordring tog Merete Tangstad lidt for alvorligt, da hun tabte den ene højhælede sko i scenens riller.
Den 42-årige præst Christine Caine fra den australske Hillsong Church fortsatte:
– Vi er skabt i Guds billede som mand og kvinde, men kirken har forsømt Guds kvindelige side. I mange år har halvdelen af Guds billede været tavst.

Fra offer til helt

Den mere alvorlige del af konferencen handlede bl.a. om at slippe skam og gribe frygtløshed. Der blev talt åbent om traumer som voldtægt, sorg, utroskab, forladt af forældre, adoption, døde spædbørn, seksuelt misbrug, prostitution, kroniske sygdomme, brystkræft, misbrug af medicin, overforbrug af mad eller alkohol, selvmordstanker, stress og depression.
Weekendens undervisere dvælede lykkeligvis ikke blot ved problemer og negative følelser, men de tilbød løsninger. Christine Caine:
– Gud kan skabe noget vigtigt ud af vraget affald. Gud forvandler stadig folk i det 21. århundrede. Gud har talt til os siden Bibelens tid. Han talte til mig. Som barn blev jeg misbrugt af fire mænd i en periode over 12 år. Jeg kunne have valgt at leve resten af mit liv i skam, bitterhed og manglende tilgivelse. Jeg kunne have været et socialt tilfælde på det offentliges regning. Jo, jeg har ar på sjælen, men ikke åbne sår. Jeg er helbredt, jeg er ude af hospitalet. Jeg lever et stærkt liv i frihed nu.
– Lad os finde modet til at turde se det grimme fra vores fortid i øjnene. Har du været prostitueret, eller har du været i seng med et familiemedlem, så er der stadig håb for dig. Omdefinér din fremtid uanset din fortid. Der er aldrig et perfekt tidspunkt at konfrontere sit eget misbrug, så beslut dig for, at den dag er i dag. Hvis vi sætter lighedstegn mellem vores identitet og negative fortid eller nuværende misbrug, er det stærkt selvdestruktivt.
– Mange kvinder giver op og dvæler ved, hvor uretfærdigt det hele er. Uretfærdigt – ja det er det, men det handler om at rejse sig op og komme videre, ja, betragte sig selv som en helt i stedet for et offer.

Dansk hovedtaler

Konferencens tredje, og danske, hovedtaler Karen Margrethe Kirk fra Odense mindede os om at:
– Mange forskellige livssituationer kan fremkalde skamfølelse, og værst er det at bære det alene. De undertrykte tanker, som ikke udtrykkes, vil holde dig nede. At slippe skammen kan godt tage flere runder, og det er ok.
Carola supplerede:
– Jeg er frygtløs og spontan! Uanset dit talent eller dine muligheder, så vær frygtløs og spontan! Vi kvinder har det allerede i os. Vi skal ikke ud at hente det nogen steder.

Vægttab på bønneliste

Der var også tid til at se indad på de karismatiske kirkers fejlantagelser, hvilket lå Christine Caine på hjerte:
– Jeg kender Pinsekirkens faldgruber. Jeg er selv ordineret pinsepræst. Vi er født både som krop, sjæl og ånd. Karismatiske kristne går galt i byen, når de forsøger at løse sjælelige eller kropslige problemer med åndelige løsninger.
Nogle fysiske livsstilssygdomme kan helbredes ved, at vi holder op med at spise wienerbrød og komme i fitnesscentret. Før vil kroppen ikke komme i orden. Dette kan ikke løses ved forbøn.

Ikke kun ånd

– Vi er så optaget af vores ånd, at vi glemmer vores sårede sjæl, som ofte kun uddannede psykologer kan hjælpe med. Vi taler ikke så meget om det i nogle kristne kredse. Vi vil måske bare bede og faste det væk. Men psykiske problemer handler om sjælen, ikke om ånden.
Vi må dagligt arbejde på vores sjælelige følelser og at få vores krop i form, forklarer 42-årige Christine Caine, som selv løber 5-10 km hver morgen og jævnligt gør brug af en personlig træners ekspertviden.
– It’s time to exercise, ladies! opfordrede hun.

Udbrændthed

Karen Margrethe Kirk fortsatte med at tale om psykiske livsstilssygdomme såsom udmattelsesdepression:
– Jeg var først skamfuld over at blive udbrændt og få en udmattelsesdepression, hvor jeg lå på sofaen i flere år, men nu vil jeg gerne fortælle det til hele verden. Der er frihed i gennemsigtighed.
Definitionen på udbrændthed er en uoverensstemmelse mellem den, jeg er, og de ressourcer, jeg er i besiddelse af.
Ved hele tiden at overbelaste sig selv og hvile for lidt bliver det gradvist umuligt for kroppen at lade batteriet op, og det gør os udmattede, syge og indisponible i årevis.
Christine Caine:
– Engagement betyder tre ting: Tid, penge og energi.
Hvis vi engagerer os i noget nyt, må vi først overveje, hvad der må skæres ned på for at skaffe tid, penge og energi til at involvere os på en sund, ikke-destruktiv måde.

Konkurrence
i ægtesengen

Til trods for undervisningstitler som “Jesus, lover of my soul”, var der dog gode nyheder for de ventende ægtemænd derhjemme med Christine Caines opfordring ved konferencens afslutning:
– Gå ikke hjem i aften og gok din mand oven i hovedet med en prædiken over alle de ting, han gør galt, fortalte den direkte og underholdende australier og gav et eksempel på sin grove humor:
– Giv ham en lidenskabelig nat, som han aldrig glemmer, så han selv sender dig afsted til kvindekonferencen næste år! Og hvis du ikke har en mand, så gå hjem og tag et koldt styrtebad!
Ingen kvinder tav i forsamlingen på denne konference, og der er intet, der tyder på, at snakketøjet vil stå stille foreløbig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ny konference i 2009

Kvindekonferencen ”Forvandling” holdes igen d. 28.-29. august 2009 i Københavns Kulturcenter med bl.a. den amerikanske tv-vært og forfatter Lisa Bevere som gæstetaler.
Info om konferencen:
kvindetilkvinde.dk