Fælleskirkelig kvinde- konference: 600 kvinder med XX Factor

XX-kromosomerne var overrepræsenteret ved den 2. Kvinde til Kvinde-konference ”Forvandling 2009” i Københavns Kristne Kulturcenter.Over 600 kvinder – fra Bornholm til Nordjylland, og fra USA til Frankrig – var i feststemning.

Taleren på ”Forvandling 2009” Lisa Bevere hilste personligt på hver eneste af de 600 kvindelige deltagere. Fotos: Susanne Madsen

De rendte nysgerrige rundt med et neongrønt Turpas låst om håndleddet som betalt adgangsbillet til kvindekonference-forlystelsen. De halvt hundrede frivillige dørmænd – nogle i smokings – åbnede døre og formidlede charmerende smil på vej ind i storsalen, hvis multimedia-opsætning bød på storskærme, lysshow, underholdende videospots og et livligt rytmisk band.

Kvinde-konferencen bød både på lovsang, hyggeligt samvær og Sabina Mathew viste alternative måder at bruge en gulvmoppe på. Fotos: Susanne Madsen

Uden for mødesalen kunne deltagerne frit bevæge sig mellem bl.a. et wellnesslokale for at powernappe eller få en gratis massage, lokaler til at netværke med kvinder, der modigt var taget på konferencen alene, eller ose i kirkens boghandel, café og udstillingslokale med håndarbejde, der var strikket til velgørenhed.

Fra Danmarks Radio til kirken

Ud over konferencens to udenlandske hovedtalere – australske Reuben Morgan og amerikanske Lisa Bevere – bestod gæstelisten af kristne celebrities såsom X Factor-deltagere Laura Kjærgaard og Linda Andrews. Desuden leverede skuespiller og tv-vært Dina Al-Erhayem en række humoristiske videospots, skræddersyet til kvindekonferencen, som var de taget ud af DR2 Satire. Disse stod i stærk kontrast til det seriøse religiøse DR2-program Univers, som hun hver søndag aften styrer med myndig hånd på tv.

Fælleskirkelig med stort F

Det var med stolthed i sjælen, at Danmarks største kirkemenighed, Pinsemenigheden ”Kirken i Kulturcenteret” – denne gang repræsenteret af initiativtager Merete Tangstad – kunne åbne dørene for den 2. økumeniske kvindekonference Forvandling 2009. Det blev jævnligt tilbudt, at hvis nogen til stede ikke var tilknyttet en kirke, ville værtskirken gerne hjælpe med at finde en kirke i nærheden af, hvor de bor – uanset hvilket kirkesamfund der måtte ligge nærmest.
– Ved et fælleskirkeligt arrangement, hvor vi kommer fra så mange forskellige steder, kan der dukke ord og udtryk op, som man kan undres ved. Men lad os ikke hænge os i det. Det handler om at rette os ind efter Guds tanke. Tillad dig selv at tænke helt frit og ubegrænset, opfordrede Merete Tangstad.

Gud fik et ansigt

Nok var X Factor-deltagere repræsenteret ved konferencen, men det var som om, de 600+ kvinder kom i kontakt med noget, der var langt større end X Factor.
En af lovsangslederne, Sabina Mathew, komponerede hele konferencens uskrevne regel ved at pointere:
– Her er fred og ro. Her behøver vi ikke at præstere, men bare være. Vi skal koncentrere os om én ting: At tilbede.
I samme musikstil som f.eks. dansk rock chick Celina Ree’s ”Når du rør ved mig”, gik Lovsangsteamet fra Kirken i Kulturcentret i gang med at fylde rummet med Guds nærhed ved brug af moderne pop/rockmusik.
Lovsangsleder Katrine Høgenhaug havde god udsigt ud over publikum fra podiet og konkluderede efter konferencen:
– Det, jeg så, var, at kvinderne kastede sig hengivent ind i tilbedelsen. Det var en blanding af forventning og passion i en eksplosiv cocktail. Samtidig oplevede jeg, at kvinderne bliver frie til at tilbede på et helt andet niveau, når mændene ikke er der.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udvidet fokus

Sidste års budskab fra bl.a. australske Christine Caine var at finde vores indre kernestyrke og om indre helbredelse og genoprettelse. I år faldt budskaberne sammen til bl.a. at omhandle evnen at skifte fokus fra sig selv til at se folk omkring sig. Lisa Bevere:
– Mange kvinder kan tænke: ”Hvorfor skulle jeg række ud til andre, når ingen har rakt ud og hjulpet mig?”. Tænk hellere: Vi kan blive dét for andre, som ingen var for os. Vær den kvinde, du længes efter at være, for andre, opfordrede hun og tilføjede: – X Factor-begrebet går ud på at multiplicere det du allerede har.
Lisa kom selv fra svære kår. Hun fortalte bl.a. om at miste sit ene øje til kræft som 5-årig. Som teenager led hun af angstanfald og en spiseforstyrrelse:
– Jeg følte mig grim, dum og fremmedgjort, men jeg fandt ud af, at ved at se frygten i øjnene blev jeg frygtløs!
I dag er motorcykelkørende Lisa Bevere 49 år, har fire voksne sønner sammen med sin mand og prædikantkollega John, som hun er gift med på 27. år. I næste måned bliver hun bedstemor for første gang. Både Lisa og hendes mand John skriver bøger og er hver uge tv-værter på God Channel, som sendes i 214 lande. Lisa har bl.a. skrevet bøgerne ”Du er ikke, hvad du vejer!” og ”Slås som en pige – Styrken i at være kvinde”, hvoraf sidstnævnte netop er blevet oversat til dansk af forlaget Alstrup.

Fra hygge til alvor

Under konferencen blev der samlet 80.000 kroner ind til kvindelige ofre for trafficking, til trods for at konferenceteamet melder om, at budgettet kun lige netop går op, efter at alle tilmeldingsbetalinger er modtaget, og alle regninger betalt. For Merete Tangstad var der ingen tvivl:
– Slaveriet er ikke ophævet, nu hedder det bare menneskehandel eller human trafficking, understregede Merete Tangstad, som startede sin personlige kamp mod trafficking, da hun for et par år siden spottede en ung pige på Hovedbanegården i København med et håbløst og slukket blik i øjnene. Merete ser derfor en mening i at støtte projektet HopeNow under ledelse af Michelle Mildwater, om hvem Merete siger:
– Ofrene måtte give deres liv for trafficking, men Michelle har givet sit liv for at hjælpe ofrene for trafficking.
Michelle Mildwater har grundlagt HopeNow og bruger stort set hvert ledige øjeblik af sin fritid på projektet og arbejder tæt sammen med andre organisationer. Hendes dagligdag går med at pendle mellem fængsler, hospitaler, Sandholmlejren og Istedgade. Desuden har hun assisteret ved flere fødsler med kvinder, der er blevet gravide igennem prostitution og voldtægt.
Til daglig arbejder Michelle som konsulent for Røde Kors og som uafhængig konsulent for Center for Human Trafficking. Desuden har hun talt disse kvinders sag på CNN og foran FN.
Med sit ydmyge ydre og sin dybe britiske accent fortæller Michelle:
– Menneskehandel er et monster med mange hoveder. Det er et komplekst problem. Det er en af de hurtigst voksende forbrydelser i verden, både i rige og fattige lande. Det sker på gaden, på bordellerne og via avisannoncer.
Når Michelle Mildwater rådgiver kvinder, siger hun altid til dem: ”Hvis jeg var i samme situation som dig, havde jeg gjort nøjagtig det samme”. Det er nemlig ikke kvindernes valg, der er forkerte eller onde, det er menneskehandlernes ondskab.
Da Michelle spurgte et trafficking-offer i København om hendes største ønske:
– Jeg ønsker bare privatliv.

Mor og datter sammen på konference

Lene Sidelmann, 45, selvstændig, Karlslunde Strandkirke:
– Noget af det stærkeste for mig på konferencen var ikke det, der foregik oppe på podiet, men når jeg kiggede rundt i salen. Jeg blev meget rørt. Vi er så forskellige kvinder, og alligevel har vi et fælles mål.
– Først undrede jeg mig over, at pauserne var så lange, men det var jo, fordi de lægger stor vægt på, at vi får netværket med hinanden. Mange af deltagerne går måske hjem til deres menigheder og står alene med visionen der. Så er det vigtigt, vi har hinanden at støtte os til.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lizzi Sidelmann, 73, pensionist, Mariager:
– Det var min datter, der gjorde mig opmærksom på konferencen, og jeg sagde ja i forventning om at blive opbygget og blive opmuntret.
– Lisa Bevere indledte med at sige, at kvinder ikke er et problem, men en løsning på problemer, og at kvinder ikke skal se hinanden som et problem, men at vi skal stå sammen. Det er en udfordring til os alle.
– Der var en dejlig lovsang og tilbedelse under Reuben Morgans ledelse – mere pågående end hvad jeg kender, men det er jo de yngres musik.
– Når jeg ser alle de unge, begejstrede kvinder fra mange forskellige kirkesamfund og nationaliteter lytte og give sig hen i lovsang og tilbedelse, glæder det mig at se Guds vilje for næste generation, og at Gud ønsker at bruge kvinderne i den plan.

Kelli Thompson, 33, arbejder med international handel i New Jersey, USA:
– Konferencen var helt utrolig! Jeg blev især inspireret af Dan Sørensens undervisning om koppen. Gud har talt til mig om at hælde mere af mig selv ind i andre, ligesom han hældte sig selv ind i mig. Jeg blev spurgt om at hjælpe til med at hælde vand ned i folks udleverede plastikkopper, og det bekræftede alt det, som Gud allerede har sagt til mig. Mit hjerte flød over af Guds kærlighed.
– Konferencen har fornyet og forynget min Ånd! Jeg vender hjem til USA med en følelse af, at Herrens herlighed skinner på mig. Det giver et dybere individuelt forhold til Gud, mens man tilbeder sammen med kvinder fra hele kloden.

Dina Al-Erhayem
Tv-vært og skuespiller Dina Al-Erhayem, kendt fra bl.a. DR-programmerne Dinas Dates og Univers:

– Det må være den bedste konference, jeg har været til i mit liv! Der var en fabelagtig stemning og en mangfoldighed både aldersmæssigt og i, hvor man kom fra.
– Der var hverken rødstrømperi eller tale om at rotte os sammen mod mændene. Der var en magi i det rum, hvor jeg hørte et autentisk budskab om at få fat på sit eget potentiale. Jeg blev inspireret af Lisa Beveres historie, hvor hun havde oplevet en stor forvandling med Gud og var gået fra at være genert til at stå foran store forsamlinger.
– Der var ikke afstand imellem evangeliet og det liv, man lever til daglig. Undervisningen talte direkte ind i min livssituation, og jeg fik noget med hjem at tænke over. Det gav mig noget på flere planer; der var både rum til personlig fordybelse og til at bygge bro. Jeg følte en sammenhæng med andre kvinder, hvor vi ikke konkurrerede, men fandt sammen.
– Jeg fik lyst til at invitere mange flere af mine veninder. Jeg kan kun sige til andre kvinder: Kom!
Foto: DR Presse / Agnete Schlichtkrull.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Laura Kjærgaard
X Factor 2008-finalist og gospelinstruktør.
– Jeg var meget berørt af lovsangen, atmosfæren og talerne her på konferencen. Jeg sad på min stol og tænkte, at jeg egentlig var i underskud af energi efter nogle lange arbejdsdage. I den sidste tid havde jeg ikke følt, jeg kunne ’connecte’ med Gud. Det var en god oplevelse at synge med på konferencen. Nu mærkede jeg Gud igen. Det var mig, der var kommet tættere på Gud, for Gud forlader os jo aldrig.
– Jeg vil gerne med til næste år! Lovsangen herinde i kirken er helt fantastisk. Al Katrine Høgenhaugs arbejde med de sange, der bliver skrevet, og de cd’er, der bliver lavet.
Der skal fornyelse ind i kirkerne for ikke at uddø. Jeg siger ikke, det nødvendigvis skal være rytmisk musik, men der er så mange muligheder i dag. Kirkerne må følge med i udviklingen i samfundet.

Forvandling 2010
Kvinde til Kvinde-konferencen Forvandling 2010 holdes den 3.-4. september i Københavns Kristne Kulturcenter med bl.a. den australske præst Christine Caine fra Hillsong. Mere info på kvindetilkvinde.dk.