Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Jeg har mødt min gamle veninde igen

Kære Suh
For et stykke tid siden mødte jeg en gammel veninde fra gymnasiet. Hun og jeg var dengang bedste venner og meget tætte. I folkeskolen havde jeg ikke ret mange venner, var vist lidt ”sær”, og jeg var derfor ekstra glad og stolt over dette venskab. Efter gymnasiet forsøgte jeg ihærdigt at holde kontakten vedlige, men hun gengældte det ikke, og efterhånden stoppede kontakten helt. Jeg aner ikke hvorfor. Det var jeg meget skuffet over og ked af. Det er nu mange år siden, og i dag har jeg andre gode veninder, men efter jeg har mødt hende igen, vælder der en masse følelser op i mig. Jeg har lyst til at bevise en masse over for hende, har lyst til at give hende den kolde skulder, så hun kan prøve, hvordan det er, samtidig med at jeg bare vil have, at hun skal synes godt om mig igen. Jeg forstår ikke min egen reaktion – hvorfor er hun så vigtig for mig, når hun nu ikke betyder noget for mig?
Hilsen Vennen

Kære Ven
Når vi indgår i relationer med andre, vurderer vi den ofte ud fra, hvad relationen gør ved os: hvordan vi oplever os selv sammen med den anden. Nogle mennesker får os til at føle os usikre og dumme, mens andre mennesker får os til at føle os smarte, kloge og vigtige.
Jeg tror, dit venskab med din veninde var særligt vigtigt for dig, fordi du havde brug for den følelse og oplevelse af dig selv, som det gav dig. Når man nemlig ikke har særlig mange venner, kan man fejlagtigt komme til at konkludere, at man ikke er noget værd. Dit venskab med veninden fik dig formentlig til at føle dig betydningsfuld og værdifuld. Da veninden ”dropper” dig, oplever du måske modsat, at du ikke længere er spændende og vigtig. Man kan sige, at din opfattelse af dig selv blev styret i negativ retning af hendes adfærd over for dig. Når du møder hende igen, dukker disse minder op i dig, og det bliver dig meget magtpåliggende at modbevise dette. For at kunne være tilfreds med dig selv.
Men sandheden er, at din tidligere veninde ærlig talt opførte sig som et fjols, og at bruddet mellem jer ikke har noget med dig at gøre, men snarere hendes mangel på loyalitet eller evne til at melde ærligt ud. Derfor: du har ikke brug for hendes bekræftelse eller anerkendelse for at være noget værd! HUSK DIG SELV PÅ DET! Sig det til dig selv, både højlydt og inde i dit hoved, hver gang de gamle følelser omkring din tidligere veninde dukker op, så de tanker, hun sætter i gang i dig kan få svar på tiltale!
Hilsen Suh

Jeg ku’ godt tænke mig at være lidt mere populær

Hej Suh
Jeg kunne godt tænke mig at få nogle råd til, hvordan man bliver mere populær. Jeg er ikke en, der bliver mobbet eller som slet ikke har nogle veninder, men jeg kunne bare godt tænke mig også at være lidt mere populær.
VH ”Katten”

Kære Kat
Jeg kan godt forstå din lyst til at være populær. Det er altid dejligt at mærke, at andre kan lide en.
Men prøv at tænke lidt nærmere over, hvad det vil sige at være ”populær”. Den typiske måde at være populær på er nemlig nogle gange hårdt arbejde og slet ikke så attraktiv, når det kommer til stykket. Mange gange er ”klassens populære pige/dreng” tit lidt usikker og har brug for at blive bekræftet i, at hun/han er ok, ved at have det rigtige tøj, det rigtige udstyr og de rigtige meninger. Det er faktisk lidt hårdt arbejde. Hvis man skal være vellidt af alle, er man nemlig også nødt til at gøre og sige alt det, de andre kan lide. Til sidst kan man blive helt forpustet af hele tiden at skulle sige og gøre ting, så de andre bliver ved med at synes, man er fantastisk og cool. Man kan også blive rigtig ked af det indeni, fordi det hele er blevet til et slags skuespil, og man synes, at ingen rigtig ved, hvem man virkelig er indeni.
Mit råd til dig er derfor: i stedet for at prøve at blive populær ved at være på en bestemt måde, så prøv at stræbe efter at være ærlig, reel og en god kammerat over for alle. Fokuser på de veninder/venner, du allerede har nu, vær loyal over for dem, og glæd dig over det, I har sammen! Hvis det bliver kendt, at du altid behandler alle andre fair og reelt, vil du højst sandsynligt opleve at blive ”populær” på den allerbedste måde – nemlig ved at være en, som man ved, hvor man har, og som man kan stole på.
Hilsen Suh

Klumme

Bien Oline…

Forleden ville min ældste søn på 4 ½ gerne spille lidt på Oline.
For de af jer, der ikke ved det, kan jeg kort fortælle, at det er en fantastisk hjemmeside på internettet, hvor børn kan spille mange forskellige små spil. Barnet (og den voksne) guides klart og tydeligt rundt på hjemmesiden af en stor, smilende bi – Oline – som fortæller, hvor man skal klikke med musen, og hvad man ellers skal gøre.
Da jeg skulle bruge husets største computer, fik min søn adgang til en lidt ældre udgave. Det viste sig, at forbindelsen, uvist af hvilken grund, var dårlig og MEGET langsom. Hver gang man klikkede på noget, gik der minimum et år, før det endelig tonede frem på skærmen. Alene adgangen til forsiden, hvorfra man kan vælge mellem spillene, krævede den allerstørste tålmodighed. Vi klikkede og vi klikkede og vi klikkede. Og ventede og ventede og ventede. Og den store, glade Oline-bi blev ved med at sige: ”ja,ja, ja – klik på mig” , og da hun havde sagt det med sin sukkersøde elektroniske stemme for 23. gang, og der stadig intet skete på skærmen, blev jeg bare SÅ irriteret, at jeg højt og vredt råbte: ”Åh, hold dog din mund, der sker jo ikke en fis!”
Min søn vendte sig mod mig, kiggede alvorligt på mig og sagde: ”Mor, det nytter ikke at råbe til hende – hun kan ikke høre dig, for hun eksisterer ikke i virkeligheden”.
Han havde ret – men jeg fik luft – og ingen kom heldigvis til skade. Måske vi alle sammen skulle råbe lidt mere ad dem, der ikke kan høre os, så vi får mindre brug for at råbe ad dem, der godt kan.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på
46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
4030 Tune, eller mail til:
Suh@Udfordringen.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: