Mirsad får lov at blive i Danmark

Efter et turbulent behandlingsførløb hos myndighederne fik udviste Mirsad Zairi midlertidigt opholdstilladelse blot en time før flyafgang.Der var glæde i hjemmet i Assens ved Mariager, da familiefaderen Mirsad Zairi kunne vende hjem i god behold.

– Vi holder ikke fest, før Mirsad har fået opholdstilladelse, siger hans kone, Valentina.

Udvisningen blev aflyst i 11. time, en time før han skulle være rejst ud af landet torsdag den 2. oktober. Men glæden er blandet. Familien er rystet over myndighedernes fremfærd, og de er på ingen måde sikret endnu.
– Vi holder ikke fest, før Mirsad har fået opholdstilladelse, siger hans kone, Valentina.
Udfordringen har tidligere skrevet om Mirsad og hans familie. Myndighederne lovede ham frit lejde, hvis han mødte op hos politiet i Aalborg. Resultat: Politiet brød løftet og anholdt ham.
Efterfølgende indgik myndighederne en aftale med familien om, at myndighederne skulle sikre familiens fælles udrejse til Kosovo – for derefter at løbe fra aftalen og befale Mirsad udvist alene til Serbien – for så endelig én time før flyafgang at aflyse udvisningen.
Det er da at sende en familie ud i personligt kaos på linje med psykisk tortur.

Skadet i fængslet

Det er ikke første gang, myndighederne har trukket afgørelsen ud til selve dagen og timen for udvisningen. Det er sket i andre tilfælde tidligere.
Det har vist sig, at Mirsad Zairi ikke havde fået en decideret udredning hos en psykiater til trods for, at han før sin flugt fra Serbien var fængslet og blev torteret, bl.a. brændt på ryggen.
Og til trods for, at han i foråret blev arresteret og fængslet, da han frivilligt meldte sig hos politiet i Aalborg.
Det sidste gav ham et alvorligt psykisk knæk, for oplevelserne fra fængselsopholdet i Serbien blev vakt til live igen, da han blev indsat i Vestre fængsel.
Denne psykiske sygdom, retraumatisering, blev først klarlagt ved en undersøgelse en uges tid før Mirsad skulle udvises. Gennem private kanaler blev der skaffet kontakt til psykiateren Søren Juul Nielsen, hvis udsagn angiveligt har været udslagsgivende for ministeriets beslutning om at genbehandle hans sag.

Hjulpet af kontakter

– Men hvorfor skal det være ved et tilfælde, at en udvisningstruet, afvist asylansøger får en grundig psykiatrisk undersøgelse og diagnose? siger Bodil Hindsholm fra ”Støttegruppen for Mirsad Zairi”.
Støttegruppen, Mirsads advokat og flere andre har mange gange anført, at Mirsad er hårdt psykisk skadet af flere fængselsophold.
– Hvorfor har ministeriet ikke for længst formidlet kontakt til en dygtig – af myndighederne uafhængig – psykiater, der kan afdække de mén, en asylansøger har pådraget sig under fængselsophold, tortur, flugt, bombardementer eller lignende, så der er vished for, at der foreligger en grundig udredning af forekommende psykiske sygdomme?
– Hvorfor skal en sådan undersøgelse være afhængig af, at asylansøgeren har danske kontakter, der kan hjælpe med det?
– For det er vel ikke sådan, at ministeriet slet ikke ønsker, at afviste asylansøgere bliver behandlet så grundigt, at det vil være vanskeligt at afslå deres anmodning om asyl? Nej, det ville være magtfordrejning, så det er vel utænkeligt – eller? slutter Bodil Hindsholm.
Nu kører sagen videre. Så vil det vise sig, om Mirsad Zairi får permanent opholdstilladelse og kan blive i Danmark sammen med sin kone, Valentina, og parrets to børn, der har opholdstilladelse.