De røde lygter slukkes i Amsterdam

Bystyret i Amsterdam opkøber og lukker bordeller. Kristne kalder indsatsen et svar på bøn.Bedende kristne og et dristigt bystyre forvandler Amsterdams bordelkvarter.Efter mange års vedholdende bøn glæder kirkerne i Hollands hovedstad, Amsterdam, sig over, at antallet af røde lygter og dermed prostituerede i byens såkaldte Red Light distrikt er blevet færre.
For et år siden erklærede Amsterdams borgmester, Job Cohen, at legaliseringen af prostitution i 2000 ”er mislykket”.
Til tidsskriftet, Time, erkender han, at byen for længe har været passiv og derfor ikke har været opmærksom på den kriminalitet, der de senere år har vundet fodfæste i kølvandet på sex-industrien.
Især trafficing og narkohandel har haft et lukrativ marked i miljøet bag prostitutionen.
– Det tog noget tid, før vi indså, at der var så omfattende problemer med menneskehandel og misbrug, vedgår borgmesteren, der i november sidste år lukkede de første 33 bordeller i kvarteret på grund af narkohandel og andre ulovligheder. Samtidigt opkøbte byen ejendomme i kvarteret for godt 190 mio. kroner.
Bygningerne er nu udlejet til modedesignere, gallerier, kontorer og boliger.
På Amsterdams rådhus viser et vægkort, at målet er yderligere opkøb, samt en ambitiøs plan om at halvere antallet af prostituerede i området i løbet af de næste par år.
Hundredvis af de prostituerede og deres bagmænd er allerede forsvundet fra gadebilledet.
En af de kristne grupper, der længe har været særlig aktive i forbøn for Red Light distriktet, er God’s Embassy. En international bevægelse, hvis medlemmer parvis har taget opstilling for at bede på strategiske steder i området.

Forvandlingen er et bønnesvar

Ifølge det kristne nyhedsbureau, Joel News, ser også KFUM i Amsterdam forvandlingen af kvarteret som et bønnesvar.
Gennem en tjeneste kaldet ”Tabernacle of the Nations” vil KFUM fremover formidle vedvarende forbøn og lovsang i området. Byens kirker opfordres til at indgå i en ”vagtplan” i denne indsats.
Ikke alle er dog glade for bydelens udvikling. Kritikere fremhæver, at de prostituerede vil blive stillet ringere uden kvarterets udstillingsvinduer og bordeller, der har eksisteret siden 1700-tallet. Som argumentet peges på Red Light distriktets synlighed.
Hertil bemærker Lodewijk Asscher, der som rådmand i Amsterdam har stået for udførslen af planen, at ”Nogle tror, stedet er gennemsigtigt, blot fordi vinduerne er gennemsigtige”.
– Men her er stadig masser af handel med kvinder, bemærker han med henvisning til en stigende trafik af kvinder fra især Østeuropa, Centralasien, Latinamerika og Afrika.
Foruden KFUM oplyser Joen News, at også andre organisationer såsom Frelsens Hær glæder sig over frugten af deres åndelige og sociale indsats i kvarteret, som de fortsat vil opretholde.