”Hytten” – så er den her!

Den ret kontroversielle og sensationelle succesroman nu på dansk.Næst efter Dan Brown’s famøse og postulerende romansucces om det ikke-eksisterende da Vinci-mysterium har næppe nogen anden kristent relateret bog afstedkommet så megen diskussion for og imod som denne bog.Den er skrevet af en indtil sidste år ganske ukendt forfatter, William P. Young. Nu har Boedal Forlag så udgivet Hytten på dansk, og lad det være sagt straks: Der er virkelig grund til at kippe med flaget!
Der er ikke megen handling i bogen, men dog en overordnet rammefortælling om familiefaderen Mac, der bærer rundt på Den Store Sorg, tabet af datteren Missy, der er blevet myrdet under en ellers hyggelig campingtur ude i ødemarken. Gerningsstedet var det skur, der refereres til med bogens titel, og nu fire år efter – hvor bogen tager sin egentlige begyndelse – finder han en dag en invitation fra ”Papa” i postkassen: Jeg har savnet dig; vi kan ses i hytten den kommende weekend, var det noget for dig?

Papa – Gud

Men hvem er Papa? Er det Gud, der sætter stævne for den desillusionerede Mac? Det er det, men en overraskelse venter: Gud optræder i form af en afro-amerikansk kvinde, Jesus som en jødisk håndværker og Helligånden som en asiatisk kvinde. Det er uortodokse fortællegreb som dette, der har fået fundamentalistiske kredse til at kalde bogen kætteri, men det forekommer mig, at forfatteren selv tager højde for problematikken:
”Jeg er hverken mand eller kvinde, selvom begge køn udspringer af min natur. Hvis jeg vælger at fremstå for dig som mand eller kvinde, så er det, fordi jeg elsker dig. Når jeg viser mig for dig som kvinde og samtidig foreslår, at du skal kalde mig ’Papa’, er det for at blande metaforerne, så du ikke så let falder tilbage i dine gamle religiøse tankebaner”.

Må læses med hjertet

Det bliver en weekend, der meget kommer til at handle om kærlighed, om fællesskab med Gud, og hvordan man forholder sig til Den Store Sorg og kommer videre i livet. Det er en roman, ikke en lærebog i systematisk teologi. Det er en samtale, og læseren bydes indenfor til selv at deltage i den, droppe intellektualismen og de gamle tankebaner og i stedet tænke og opfatte med hjertet.
Og kun med hjertet kan William Youngs bog læses og erfares. Den er menneskeligt varm og vedkommende, og den rører ved mange strenge og diskuterer en lang række teologiske temaer. Den har hentet inspiration fra andre kristne forfattere og tænkere som fx. Dostojevskij, Søren Kierkegaard, Pascal, C. S. Lewis og Henry Van Dyke.

En af de sjældne bøger

Dette er en af de sjældne og værdifulde, kristne bøger, der overrasker én positivt, fordi den er så anderledes, at den næsten tager vejret fra én. Den lader ingen uberørt. Den vækker sine steder måske nok til modsigelse, men så sandelig også til eftertanke.
Så køber man kun én kristen bog om året, er Hytten en seriøs overvejelse værd. Ellers er den oplagt som gaveidé. Tænke sig at have den til gode!

William P. Young:
Hytten
256 sider • 199 kr.
Boedal