Hyldest til alt godt

Min venstre fod er en livsbekræftende historie om viljens triumf over en knækket krop.Min venstre fod bygger på den virkelige historie om Christy Brown (spillet af Daniel Day-Lewis i hans livs rolle), en irsk forfatter og maler, der blev født spastisk lammet i hele kroppen, men som lærte sig selv at skrive og male med den nu berømte venstre fod. Filmen begynder i 1959, hvor den nu anerkendte forfatter lader sin sygeplejerske Mary læse fra hans selvbiografi ”Min venstre fod”, og kaster seeren tilbage til 1930’ernes og 1940’ernes Irland. Filmen fortæller om de brutale vilkår, Christy voksede op under, og om hans vej til berømmelsens tinder, men giver også plads i historien til skildringen af hans mor, en kvinde, der nægtede at lade sig kue af omverdenens fordomme, men stædigt kæmpede for at give sin søn det liv, han fortjente. Men Min venstre fod er mere end en biografi om et ekstraordinært menneske. Det er også Dublins historie, et portræt af dens slum, dens værtshuse og dens mennesker. Christy Browns liv var noget særligt. Det er denne film også.
Tematisk set minder Min venstre fod om filmen Joni, der handlede om Joni EaricksonTada og hendes kamp for at vende tilbage til livet, efter en svømmeulykke gjorde hende lam fra halsen og nedefter. Som i historien om Joni, handler Min venstre fod om mod og beslutsomhed, om viljen til ikke at give op uanset, hvilken modstand man møder – og om at genfinde lysten til at leve. Den er denne lyst til at opleve livet i alle dets aspekter, der bærer Christy gennem hans mørkeste dage.
Som alle mennesker søger Christy kærligheden, og der er en absolut hjerteskærende scene, hvor han erklærer sin kærlighed til sin talepædagog under hendes forlovelsesfest, der gør fysisk ondt at se.
Men på trods af de tragiske omstændigheder, er Min venstre fod ikke en tragedie. Den brækker dit hjerte i flere dele, end du kan samle op bagefter, men den er ultimativt en hyldest til alt det, der er godt i mennesker. Min venstre fod er historien om en talentfuld, arrogant, til tider ulidelig mand, hvis odds fra starten var imod ham, men som aldrig gav op.
Christy Brown var ikke en helgen: han drak, han forbandede livet, og han lo verden op i dets ansigt. Men hans historie fortæller, at de byrder, vi må bære, intet er imod de gaver, vi bliver givet.

Min venstre fod
99 min.
Atlantic