Kristent tilflugtsted i 10 år

Mikkelsbakke Refugium på Mors fejrede jubilæet med stillegudstjeneste.Det er nu 10 år siden, Mikkelsbakke Refugium ved Tæbring på Mors blev grundlagt af foreningen Klosterhus. Refugium betyder tilflugtssted.Siden har hundredvis af mennesker fundet ro, helse og styrke i kirkerum, fællesstuer og hele 10 gæsteværelser. Stedet ledes af Kirsten og Henrik Mørch-Nielsen, der oprindelig er henholdsvis præst og organist.
Tiårsjubilæet blev fejret med en gudstjeneste i Mikkelsbakkes ”stillerum”, der også havde besøg af Thisteds viceborgmester Bente Lynderup.
Kirsten Mørch-Nielsen fortalte om stedet i sin prædiken:
– Ligesom Gud har vejledt og støttet os i oprettelsen af refugiet, har han… sendt de dejligste, givende mennesker hertil, og også mange i stress og nød, og han har selv helet dem og hjulpet dem på vej.

Englene myldrer

Kirsten Mørch-Nielsen er mest kendt for en nærdødsoplevelse, hvor hun var ”væk” i 11 minutter og oplevede himlen, blev escorteret af engle og samtalede med Jesus. Det prægede også prædikenen, der omtalte stillerummet:
– Englene myldrer herinde og følger ud sammen med den bedende bagefter, sagde hun.

Fjendebilleder væk

Ideen med et refugium fik Kirsten Mørch-Nielsen, da hun i pinsen 1995 som præst i Østhimmerland arbejdede på en prædiken om fællesskabet i Kristus. I Johannes-evangeliet 17 læste hun igen ordene om at være ét i Kristus og tænkte på problemer med nadverfællesskab, dåbsspørgsmål og andre barrierer.
– Klart, kærligt og lidt bedrøvet lød nu Herrens stemme i rummet: Når I skal være ét i mig, hvorfor har I da disse fjendebilleder?, fortæller Kirsten Mørch-Nielsen.

Kirker samarbejder

Noget chokeret over den direkte tiltale begyndte præsten nu at stille Herrens spørgsmål til kolleger i Nordjylland. En del af dem mødtes 7. juli 1996 i Hjørring og blev enige om at arbejde for et fælles sted til dialogretræter og økumenisk fællesskab. En arbejdsgruppe blev nedsat, bestående af metodister, baptister, katolikker, missionsforbunds- og folkekirkefolk.
I november 1996 vedtog en stiftende generalforsamling navnet: Foreningen til oprettelse af et fælleskirkeligt Klosterhus i Nordjylland. Foreningen fik to gange skænket 100.000 kr. til formålet.
Præsten følte i 1998, Gud sagde, at hun skulle ringe til Mors og dér finde et sted. Samme uge skulle et lille psykiatrisk plejehjem nedlægges på Vestmors, og kort efter kunne foreningen købe ejendommen, der med sine knap 800 kvm. værelsesfløje, storstuer og bestyrerbolig var særdeles velegnet.
Den 1. marts 1999 overtog foreningen ejendommen, og Mikkelsbakke Refugium kunne indvies den 27. marts og åbnede officielt d. 8. maj.