Møde med en selvlært kristen kunstner

Billeder fra teksterne i Bibelen popper
ustandseligt op og forlanger at blive malet.Da jeg i 2005 første gang trådte ind på Luthersk Missionsforbunds lejrcenter i Virksund i forbindelse med Missionsforbundets Seniorlejr, blev jeg grebet af en række spændende malerier med temaer fra Det Gamle og Det Nye Testamente.Motiverne og farvevalget greb mig. De var alle sammen malet af den autodidakte kristne kunstner Hago Pedersen fra Viborg.
Jeg er begejstret for Hago Pedersens billeder. Andre siger de måske ikke så meget, og man kan da også spørge: Hvad er god kunst? Det er svært at definere, men man ved det, når man møder det, og for mig er Hago Pedersens billeder god kunst.
Da min kone og jeg skulle være på centeret i næsten en uge, havde vi god tid til at se nærmere på billederne, og begejstringen blev bare større. I dag hænger to af malerierne over vores sofa, ét med Jesus og kvinden, der var grebet i hor, og ét med Jesus sammen med Martha og Maria.
Siden har vi været på flere seniorlejre i Virksundcentret, og hver gang glædes jeg over nye malerier. Ud over billederne med bibelske motiver er der også spændende naturabstrakte billeder, men jeg foretrækker Hago Pedersens bibelske billeder.
På seniorlejren i 2009 så jeg nye sider af Hago Pedersens bibelske billeder. Det foretrukne farvevalg var skiftet fra gult og brunt til blåt og grønt. Jeg fik også lejlighed til at høre ham holde foredrag om sin kunst. Han er spændende og levende optaget af at male.
– De første billeder malede jeg som 10-årig på pap og træplader med malerrester. Jeg viste ikke billederne til nogen, for selv om jeg var begejstret for ”kunsten”, ville jeg ikke risikere at blive til grin.
– Senere begyndte jeg at male med rigtig oliemaling på lærred og lod min nærmeste familie se resultaterne. Nogle gange kunne de godt imponeres lidt, og stolt blev jeg naturligvis, siger Hago Pedersen og fortsætter:
– I begyndelsen var det især oplevelser i naturen, der optog mig, eller interiørs fra gamle smedjer, køkkener og bondegårde. En tur på Frilandsmuseet og Hjerl Hede kunne godt give inspiration til en del billeder. Nu begyndte jeg også at male billeder på opfordring, og de blev brugt som gaver til familie og venner. Jeg fik også forskellige illustrationsopgaver til bøger og blade.

På fantasi-opdagelse

– I takt med at jeg oplevede mere og mere af kristenlivets vilkår med Guds nåde og nærhed og Satans aggression, har billederne fået mere og mere åndeligt indhold. I de senere år er jeg begyndt at åbne mere op for billederne og holder udstillinger ved forskellige lejligheder ud fra den tanke, at andre end jeg selv kan få glæde af at gå på opdagelse i billedsprogets fantasiverden.
– Det er en stor personlig oplevelse at give det sansede et kunstnerisk udtryk. Den der har tungetalens gave, har en stærk oplevelse ved tungetalen, mens menigheden opbygges, når tungetalen udlægges. Jeg har en oplevelse ved at male billeder, mens publikum kan få glæde af dem ved at se dem, siger kunstneren, der oplever fordybelsen i GT eller NT som at gå ind i et galleri med pragtfulde billeder.
– Jeg laver ikke notater under forkyndelsen, men skitser. Billeder fra teksterne popper ustandseligt op og forlanger at blive malet. Det kan være lidt forskellige temaer, der i forskellige perioder presser sig på, som hændelser fra Genezaret Sø, Israels ørkenvandring eller situationer, hvor Jesus møder mennesket.

At sanse Guds nærvær

Hago Pedersen er ergoterapeut og bruger sin uddannelse som salgskonsulent i hjælpemidler, mens kunsten er hans store hobby.
– Da jeg ikke skal leve af kunsten, kan jeg være frit eksperimenterende fra det naturalistiske, figurative til de mere abstrakte og filosoferende billeder, og jeg håber, at beskueren vil gå med ind i billederne med sind og tanke åben for på den måde at sanse Guds nærvær og se nye glimt af kristenlivets facetter.
– Det gør man i sangen, musikken og det skrevne ord. Billedkunst er blot en anden vej ind til de åndelige værdier.
Under foredraget i Virksund siger Hago Pedersen:
– Vi har så travlt med at have travlt, at vi let glemmer det evige mål. Det er blevet motivet for hans billede ”Quo Vadis”, hvor går du hen?
Den faste udstilling på Virksundcentret er en salgsudstilling, og 20 pct. af salget går til centeret. På samme måde er det, når Hago Pedersen udstiller ved Ordet & Israels stævner, så går 20 pct. af salget til Ordet & Israel.

Udstillinger:

1. Ordet & Israels sommerstævne, Fjellerup.
2. Store Skt. Pederstræde 3 i Viborg.
3. Medicinal firma, CSC Scandihealth A7S, Århus N.
4. Luthersk Missions Højskole, Hillerød.
5. Indre Missions Hus i Fredericia.
6. Plejecenteret ”Bakkely”, Videbæk.
7. Luthersk Missions hus i Silkeborg.
8. Skt Johannes Kirke i Herning.
9. ”Virksundcentret” i Virksund.