Bibelsk oplevelsescenter nu på vej i København

Et nyt center til adskillige millioner skal give børn og voksne en ny oplevelse af Bibelen.Bibelen er ikke bare en bog, men et helt univers. Derfor har en række initiativtagere med Bibelselskabet, Folkekirkens Skoletjeneste og flere biskopper oprettet et bibelsk oplevelsescenter, et Bibliarium i København.

Københavns Bibliarium bliver det første af sin art i Danmark, men rundt om i verden findes der allerede en række meget forskellige bibelske oplevelsescentre. Mest kendt er The Holy Land Experience i Florida, USA. Hver dag opfører skuespillere her en række af de bibelske beretninger.

Projektet ventes at koste mellem 60 og 120 millioner kroner, og initiativtager håber at kunne slå dørene op i 2012.
– Oplevelsescentre er oppe i tiden. De giver mulighed for at lære og tilegne sig viden på andre måder end traditionelle museer og bøger, siger Helle Krogh Madsen fra skoletjenesten til Berlingske Tidende:
– Så hvorfor ikke også et, der kan formidle en bog, der har betydet så meget for kultur og historie, som Bibelen har. Et center vil give en oplevelse af, hvad Bibelen er for en størrelse.

Ingen forkyndelse

Ifølge Helle Krogh Madsen vil Bibliarium henvende sig til både voksne og børn og være et udflugtsmål for skoler og institutioner, og præster vil kunne besøge stedet med deres konfirmandhold.
Projektgruppen har allerede modtaget en halv million kroner fra Folkekirkens Udviklingsfond og godt 100.000 kroner fra Københavns Stift. De penge skal bruges på forprojekter med henblik på senere at søge andre fondsmidler.
Selv om Bibliarium ifølge projektgruppen skal være som at træde ind i selve Bibelen, er målet ikke at forkynde kristendom f r de besøgende. Og gruppen afviser på forhånd at søge fonde, som vil benytte Bibliarium til at formidle religiøse budskaber.

Lindhardt: Ingen nærkontakt uden tro

Den beslutning undrer dog Roskildes tidligere biskop, Jan Lindhardt, der ikke kan forestille sig, hvordan man kan give folk en oplevelse af Bibelen uden også at give et indblik i dens religiøse budskab.
– Når man har med Bibelen at gøre, er man nødt til at være helt fremme i skoen, hvis man vil forstå noget af det. Oplevelsen er vejen til hjertet … Forståelse forudsætter et varmt hjerte … Men hvis man opfatter Bibelen som noget, man skal beskytte sig imod, er man unægtelig ikke i nærkontakt med den, skriver han i en kommentar i Kristeligt Dagblad.
Projektgruppen drømmer om et Bibliarium på 2000 kvadratmeter, men det er endnu uvist, hvor det kommer til at ligge.
En mulighed er dog at benytte en nedlagt kirke. Det kan blive enten Lutherkirken er Frihavnskirken.
– Vi vil gerne have det i tilknytning til et kirkerum. Der er en sammenhæng mellem kirken og Biblen, forklarer Helle Krogh Madsen.
Målet er, at Bibliarum åbner i 2012, men lykkes det ikke, kunne 2014 være en mulighed. Det er nemlig 200-året for Bibelselskabets stiftelse.