Jeg har brug for at få styr på mine følelser

Hej Suh
Jeg er en pige på 23, jeg er i et forhold til kæreste gennem 2 ½ år, vi er forlovede og skal giftes til sommer. Jeg har gerne villet giftes i et stykke tid, mens han gerne har villet vente – og dumt nok, når det så endelig er blevet, som jeg gerne vil – så bliver jeg pludselig i tvivl, om det alligevel er det rigtige. Jeg har så svært ved at fortælle min kæreste det, jeg ved, han vil blive meget såret og sikkert også vred, nu da jeg har skubbet på så lang tid. Jeg føler, at det er mit ansvar, at det er kommet så vidt og har det så skidt med, at jeg nu ”ombestemmer” mig – føler, at man ikke kan gøre det med noget så vigtigt, og når en andens følelser står på spil. Jeg har meget brug for et par øjne udefra, og håber du kan hjælpe mig til at få lidt styr på mine følelser.
Hilsen 23

Kære 23
Det er helt naturligt, at der er en masse tanker og følelser i forbindelse med noget så vigtigt som indgåelse af ægteskab. Det skal du ikke bebrejde dig selv, tværtimod er det meget vigtigt, at du tillader dig selv at have de følelser og spekulationer, der fylder dig lige nu – og det betyder ikke nødvendigvis, at du og din kæreste skal gå fra hinanden! Måske er det i stedet netop grundlaget for, at du om et stykke tid kan gå helt afklaret ind i ægteskabet med ham? Hvis du fortrænger din tvivl bliver den desuden kun større med tiden op til brylluppet. Følelser har nemlig det formål at gøre os opmærksomme på noget, og når vi lader dette ske, så forsvinder ubehaget sammen med dem – men også kun først da.
Så når du ønsker at få ”styr på dine følelser”, er det bedste du kan gøre at sætte ord på al din tvivl og alle dine bekymringer og få snakket det hele godt igennem med en anden! Og find en anden end din kæreste at snakke med, så du har mulighed for at tale frit fra leveren og ikke skal bekymre dig om din kærestes følelser – gerne en person, der har erfaring med parforholdet/ægteskabet. Ofte oplever de fleste, at når de først giver sig selv lov til at fordybe sig i de bekymringer, der måtte være – så er de pludselig knap så store eller uovervindelige som først antaget. Måske vil det også være sådan for dig? Og er der nogle emner tilbage, som du bliver klar over er nødvendige at få snakket med din kæreste om, så er det en virkelig god idé, at I får taget hul på det nu, før I bliver gift. Husk, at din kæreste selv i et stykke tid har været tøvende over for at blive gift, så måske er det ikke så svært for ham at forstå dine tanker, som du tror?
Din tvivl og dine bekymringer er desuden nok ikke så ny/nye – men du har sikkert ikke været opmærksom på den/dem i dig før, da din kæreste indtil nu har repræsenteret al argumentationen imod at blive gift. Når en anden part repræsenterer den modsatte holdning af den, man selv har, er det en psykologisk grundlov, at man ret ensidigt fokuserer på de argumenter, der taler for ens eget standpunkt – og man oplever at være ”helt sikker” i sin sag. Når modstanden har lagt sig, er der et knapt så stort behov for at forsvare sig, og der er derfor pludselig plads til at høre og mærke andre sider af sagen. Så måske har du faktisk været tvivlen og bekymringerne igennem allerede, blot i form af snakke/diskussioner med din kæreste?
Sluttelig, det allervigtigste i denne situation er, at du først og fremmest er tro over for dig selv og dine egne følelser, også selvom det har nogle svære konsekvenser. Lad ikke en skyldfølelse styre dine handlinger, men i stedet en vilje til at være tro over for sandheden. Jo, din kæreste bliver højst sandsynlig såret og vred, hvis du finder ud af, at du alligevel ikke vil gifte dig med ham, men det er langt bedre end at indgå et ægteskab med ham ud fra ”jeg burde” – det er faktisk hverken fair over for ham eller dig selv. Ægteskabet er tænkt som en glæde og velsignelse for begge parter, og det er vigtigt, at det indgås ud fra de rigtige forudsætninger.

Hilsen Suhdocument.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);