IPSICC

Selvkritik af X Factor i DR

Ifølge seernes redaktør Jacob Mollerup har DR fukuseret mere på seertal end etik.
Lytternes og seernes redaktør på DR, Jacob Mollerup sluttede sig i sidste uge til koret af kritikere, der mener fredagsprogrammet X Factor blæser på etikken.

X Factor har høstet massiv kritik for at nedgøre udvalgte deltagere.

Anti-mobbekonsulent Ditte Dalum Christoffersen påpegede allerede efter sæsonens første afsnit i Søndagsavisen, at børn lærer at mobbe af programmet, der bevidst udstiller deltagere, der ikke nødvendigvis kan overskue den voldsomme eksponering.
– Børnene ser, at voksne udstøder og udstiller dem, der virker kiksede, både voksne og børn. Derfor kan børnene opleve, det er helt okay at gøre det, lød hendes kritik, der siden er blevet fulgt op af formanden for Det Etiske Råd, Lotte Hvas, formanden for Landsforeningen Autisme, Morten Carlsson og Mediejurist og afdelingsleder på Danmark Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen.

Udstiller og nedgør deltagere

Mens Oluf Jørgensen vurderer, at DR bevæger sig på kanten af de presseetiske regler, kalder Lotte Hvas uden tøven underholdningsprogrammet for ”uetisk” og suppleres af Morten Carlsson, der mener det nærmer sig en skandale.
Morten Carlsson, der er psykolog og selv har været med til at udvælge deltagere til andre talentshows på tv, siger til Kristeligt Dagblad, at DR helt kynisk spekulerer i at udstille og nedgøre deltagere.
– Det kan ikke være en public service-kanals opgave, påpeger han.
Kritikken afvises af DR’s underholdningsredaktør, Jan Lagermand Lundme.
– Vi vil bare gerne vise, hvad det er for nogle mennesker, der kommer og stiller sig i køen for at deltage i ’X Factor’, bedyrer han og afviser ligeledes, at børn kan lære at mobbe af X Factor.

Jubler over seertal

Trods sin skepsis vil heller ikke lytter- og seer-redaktør Jacob Mollerup gå så vidt at sige, programmet fremmer mobning.
– Men lidt mere omtanke vil være en fordel, opfordrer redaktøren på DR’s intranet.
Jacob Mollerup vurderer, at DR-ledelsens jubel over imponerende seertal har overdøvet public service-kanalens etiske bekymringer.