Engle blandt publikum
Mark Hill er aktuel med hard rock albummet Back on Track. Men for Mark er musikken ikke målet i sig selv, men et middel til at fortælle andre om det, han tror på.- Nogle har faktisk set engle. Den ene gang stod englene på scenen, og den anden gang sad de rundt på de tomme pladser.Det fortæller Mark Hill, som netop har udgivet en ny cd.
Selv så Mark ikke englene, men de personer blandt publikum, der havde set englene, fortalte ham senere om det.
Begge gange foregik det i Danmark under en engelsk gudstjeneste i pinsekirken på Drejervej i København.
Mark Hill har tidligere udgivet albums under kunstnernavnet Mark Vocal, og han har medvirket på lovsangsalbums i Danmark og i Jerusalem, hvor han arbejdede som ungdomspræst.
– Da jeg var lille, medvirkede jeg i kor og spillede forskellige instrumenter i pinsekirken i København. Jeg spillede bas som 14-årig i en af mine fars sanggrupper, fortæller Mark.
– Lovsang blev jeg sat til, da jeg var 16 år og ikke helt vidste, hvad det var. Jeg har stået for en del lovsang gennem årene, siger han.
Han spiller både guitar, klaver, basguitar, trommer, mundharmonika og så synger han. Bortset fra klaver, som han har fået undervisning i, har Mark selv lært sig at spille resten af instrumenterne.
Israel har en særlig plads i Marks hjerte. Det skyldes nok, at det var her, han mødte Melody, som er messiansk jøde. Melody er født i USA, men hendes forældre flyttede til Israel som missionærer, da hun var 10 år.
Mark var elev på Mariager Bibelskole. Her mødte han Wayne Hilsden, som var præst i kirken King of Kings Assembly i Jerusalem, som derefter ansatte Mark som ungdomspræst.
Mark og Melody flyttede efter brylluppet til Danmark og var i et par år med i en menighedsplantning i Bagsværd, hvor han ledte lovsangen. Herefter gik de ind i Pinsekirkens internationale arbejde, hvor Mark var ungdomsleder og lovsangsleder. Senere var Mark lovsangsleder i Nyt Håb i Rødovre, inden de flyttede til Mariager i sommer. Her arbejder de begge på Frydensberg Efterskole. Mark underviser i kristendom og musik.
– Udfordringen er at finde en balance, hvor både de kristne elever, som har været i søndagsskole hele deres liv, og de andre, som ikke ved noget om Gud, begge får noget ud af det, forklarer Mark.
Selv har Mark stort set altid været kristen. Som 9-årig tog han imod Jesus i søndagsskolen og blev døbt som 14-årig. I gymnasiet havde han en kort periode, hvor han tvivlede og lige skulle finde sig selv.
– Jeg havde mange spørgsmål, og der var lærere, der sagde, at man ikke skulle tro på Bibelen, og at den havde mange fejl. Ens kammerater lokkede også med rygning og alkohol. Men det var kun i 14 dage, så fortrød jeg det, forklarer Mark.
Marks kristne tro præger også hans sange, og det er helt bevidst.
– Jeg ønsker ikke at underholde med musik, men bruge den til at fortælle om Jesus. Det er ikke nok at gøre folk glade, de er nødt til at høre evangeliet, mener Mark.
Han bruger sin musik til at assistere kirker til udadvendte arrangementer. Inden for det sidste år har han fx spillet på Logos-skibet, Skovbo Efterskole og i forskellige kirker.
– Vi spiller rockede sange, og jeg siger lidt imellem sangene. Nogle gange kan det godt være en længere prædiken, og nogle gange afslutter jeg med lovsang. Det afhænger af arrangørerne, forklarer Mark, der kun har fået positive tilbagemeldinger på hans musik.
– Men det er ikke noget, jeg forventer at kunne leve af. Jeg har et job ved siden af, og det har jeg tænkt mig at fortsætte med, siger han.
Mark har skrevet over 90 sange, men særligt én er hans favorit: Psalm 151. Det er også titelnummeret på albummet Back on Track.
– Det var den fjerde sang, jeg skrev. Det er bare fire vers, og en salme eller lovsang til Gud. Den tror jeg ikke, jeg bliver træt af at synge eller høre på. Den har noget særligt, siger Mark.
En anden sang på albummet, I could have been you, er en sang om abort, som blev brugt, da Mark stillede op til seneste regionsvalg for Kristendemokraterne i Nordjylland.