Fra et sted ”mellem himmel og jord” …

I filmen ”Lovely Bones” med dens drømmelandskab sammenføjes fantasi og virkelighed på smuk vis.The Lovely Bones er en historie om den fjortenårige Susie Salmon, der bliver myrdet af sin nabo. Fra et sted mellem himmel og jord våger hun over sin familie – og over sin morder.

Still fra filmen. Copyright© 2009 DW STUDIOS L.L.C. All Rights Reserved.

The Lovely Bones er en vanskelig film at se. Dens emne er så afskyeligt, Susie Salmons skæbne så frygtelig, at den burde have været filmet i sort og gråt. I stedet for er filmen næsten vulgær i sin overflod af farver. De scener der foregår i ”den blå horisontlinje mellem himmel og jord”, hvorfra Susie betragter sin familie, er som et papirklip fra 70’erne.

Et farvefyrværkeri

I dette drømmelandskab skiftevis i regnbuefarver og bløde former, skiftevis med brutale bølger, der stormer ind mod kysten, hvor Susie sidder i et fyrtårn magen til det, hendes far modellerede til en flaskepost, finder vi måske ikke Himlen, som vi forventer det, men det er heller ikke meningen. Der er noget fortrøstningsfuldt over det, at Susies stoppested før Himlen akkurat afspejler, hvad en teenager fra 70’erne ville håbe på. Susies ”mellemhimmel” ligner Susies verden, og uanset hvor fremmed og illusorisk det kan forekomme os, er der noget smukt over den måde, filmen sammenføjer fantasi og virkelighed på. Og på trods af filmens flamboyante brug af kulører har den en kontrolleret æstetik i scenerne fra forældrenes liv, der rammer rigtigt. Midt i farvefyrværkeriet får vi ikke lov til at glemme historien i baggrunden. I The Lovely Bones er det i virkeligheden de overlevendes historie, der er den vigtigste. Knuste hjerter kan samles op, tragedier kan overleves, og onde minder falmer i tidens venlige hånd. Men kun hvis hævnlyst ikke får lov til at overskygge kærligheden.

En smuk film

The Lovely Bones er ikke sådan en film, man tager sine børn med ind og se. Historien er for kompleks, og selvom vi aldrig kommer til at se selve forbrydelsen, er de subtile hentydninger nok til at at give enhver forælder mareridt. Men det er samtidig også en meget smuk film om at heles, om at bære smerten, men ikke tage den med sig, som jeg med glæde vil anbefale.

The Lovely Bones • 135 min. Premiere: 11. marts