Vi har brug for kærtegn

Lektion 9:Det er en kendsgerning, at vores ægteskab ikke vil overleve uden den fysiske berøring.Fysisk intimitet er at kærtegne, lægge sig tæt ind til hinanden, kysse, give knus og omfavnelser dagligt. Derved møder vi ægtefællens behov for berøring.
Der er mange opskrifter på berøring og knus. Forfatter Virgil Satir anbefaler ”fire knus om dagen for at overleve, otte for at vedligeholde og tolv for at vokse”.
En undersøgelse som blev foretaget af UCLA viste, at meningsfuld berøring er vigtig for at skabe et intimt forhold og for at opretholde det. Det fremgik af undersøgelsen, at særlig kvinden har brug for otte til ti meningsfyldte berøringer dagligt for at bevare fysisk og mental sundhed.

Berøringerne behøver ikke begrænses til knus eller specielle steder på ægtefællens krop. Menneskekroppen har ”små følsomme modtagere”, som er lokaliseret forskellige steder. ”Når disse modtagere bliver berørt, fører nerverne impulserne til hjernen. Hjernen tolker disse impulser, og vi mærker, om det, som berører os, er varmt eller koldt, blødt eller hårdt. Det fører til smerte eller velvære. Vi kan også tolke det som udtryk for kærlighed eller fjendskab”. (Citat fra bogen ”De fem kærlighedssprog af Gary Chapman”). Det er der, hvor disse små følsomme modtagere danner klaser, at kroppen er særlig sensitiv for berøring, fx fingerspidserne eller tungespidsen.
Selv om man forstår det rent fysiske aspekt ved berøring, betyder det ikke nødvendigvis, at man bliver en god elsker. Vi må lære at praktisere de berøringer, som vores ægtefælle sætter mest pris på; varme, gode og sensuelle berøringer af seksuel art.
Et magasin foretog en undersøgelse blandt sine kvindelige læsere. De skulle svare på, om de ville være tilfredse med at blive holdt tæt og ømt ind til manden, uden at det førte til seksuelt samvær. Mere end 90.000 kvinder svarede på spørgsmålet. Ud af dem var der 72 procent, som svarede ja. 40 procent af gruppen var under 40 år.

Det mangfoldige budskab i den menneskelige berøring opsummeres af Cecil Murphey: I ”Devotion for Lovers” omtaler han sin kone Shirley således: ”Når jeg rører ved Shirley, og hun lader mig gøre det, er der etableret et forhold. Når jeg lægger min arm rundt om hende, siger jeg samtidig: Her er jeg, til stede sammen med dig. Jeg er ikke optaget af næste dags problemer, eller hvad jeg skulle have haft gjort i dag.
Folk som elsker, lytter med hænderne. En nænsom og varm berøring, åbner den anden op og siger: Det er helt i orden, at du åbner dig op for mig og føler dig fri over for mig. Jeg er her og jeg lytter. Når jeg holder Shirleys hånd, og hun snakker, svarer jeg ubevidst ved at klemme lidt med fingrene. Når hun ikke har det så godt, kan hun lægge hovedet på min skulder, og jeg aer hende på håret. Mine fingre siger: det skal nok gå, min skat.”
To som elsker hinanden kan kommunikere med hænderne uden ord.

Opgave

Brug tid sammen med din ægtefælle til følgende berøringsøvelse (Byt så roller og prøv igen):
1. Berør din ægtefølle som du selv gerne vil blive berørt. Vis hvordan du foretrækker at blive kysset, berørt, aet, masseret osv.
2. Få din ægtefælle til at bruge tre minutter på at kysse, berøre, ae og massere dig sådan, som du har vist.

Ugens udfordring

Giv din ægtefælle et knus dagligt og ofte, og berør ham eller hende, uden at det har seksuelle undertoner. Inden I lægger jer til at sove om aftenen, skal I snakke om, hvordan det føltes at modtage mere berøring end tidligere.