Voldtægtsmanden der bad om tilgivelse

Dumisanis indstilling blev forandret ved, at han turde bede kvinden om tilgivelse for sit tidligere seksuelle overgreb mod hende.
Han tilstod voldtægt, opsøgte kvinden i sin hjemby og bad om tilgivelse. Nu arbejder han blandt unge mænd for at se en forandring på situationen i Sydafrika, der har de højeste voldtægtstal i verden. Ifølge en nylig undersøgelse har over 25% af Sydafrikas mænd voldtaget nogen.

Dumisani Rebombo arbejder i organisationen Olive Leaf Foundation, som arbejder med undervisning i seksuel sundhed og samfundsudvikling. Han ville gå foran med et godt eksempel, da han bad den kvinde om tilgivelse, som han havde voldtaget mere end 30 år tidligere.

Dumisani Rebombo, 49, er en af de tusindvis af mænd, der har tilstået, at de har begået voldtægt. Han gjorde det sammen med en gruppe drenge, som en del af en manddomsprøve. De voldtog en ung pige i deres hjemby. Han var kun 15 år dengang.

Han blev mobbet af sine venner, fordi han ikke havde haft sex endnu. Da han heller ikke havde taget del i det traditionelle omskærelsesritual, blev mobningen bare endnu mere intens. En dag kom hans fætter og fortalte, at de havde planlagt en voldtægt. Nu havde Dumisani en mulighed for at bevise, at han var en rigtig mand, ved at have sex med en pige, der ikke ville have noget med drengene i byen at gøre.
– Jeg var bange, men jeg gav efter for presset. De befalede mig at tage marihuana og drikke øl for at overvinde min frygt, husker Dumisani.
Næste dag ved fodboldtræningen spredtes nyheden om, hvad der var sket. Dumisani fik en varm velkomst, og drillerierne stoppede. Nu var han inde i varmen i gruppen igen.
–  Det føltes frygteligt bagefter. Jeg følte mig skyldig, og jeg var så bange for, at min mor ville høre om det. Hun var nemlig en anset dame i byen, fortæller Dumisani i et telefon-interview fra Johannesburg.
Dumisani forlod byen Limpopo og tog til storbyen. Der kom han med i en kirke. Her lærte han om, hvad kærlighed var og om at have respekt for andre mennesker. Han ville leve som en kristen. Han begyndte at arbejde for en nødhjælpsorganisation, der blandt andet arbejdede med arbejdsledige mødre.
Hver mandag hørte han disse mødres fortællinger om, hvordan de havde oplevet chikane fra mænd.
– Da jeg hørte dem fortælle om de onde ting, mænd havde udsat dem for, kunne jeg ikke komme udenom at tænke på, hvad jeg selv havde lavet, fortæller Dumisani.
Han bad sine kollegaer udarbejde et materiale, der specielt henvendte sig til drenge og mænd. De ville begynde at undervise dem i forhold til disse spørgsmål. Dumisani følte, at han havde brug for at gå foran med et godt eksempel og bestemte sig for at opsøge kvinden, han dengang havde voldtaget.
– Kvinderne havde brug for genoprejsning. Jeg ville gerne bede om tilgivelse, da jeg nu også forstod voldtægtens konsekvenser fra ofrets perspektiv, siger Dumisani.

Beder om tilgivelse

Han snakkede med sin præst, der svarede Dumisani, at han var frelst nu, og alt var okay. Han spurgte også, om han var klar til at tage konsekvenserne af sin tilståelse. Han risikerede fængsel, hvis kvinden ville slæbe ham i retten.
– Jeg svarede: ’Hvis jeg kommer i fængsel, så ville det være til retfærdiggørelse for kvinden.’
Derpå tog han af sted nordpå til sin hjemby og fandt kvinden. De mødtes på en klinik. Hun fortalte, hvordan hun var blevet voldtaget igen, på et senere tidspunkt. Hun var gift nu, men hver gang hendes mand rørte ved hende, krøb hun sammen. Voldtægterne havde sat deres spor. Hun kunne ikke fortælle sin mand, hvad der var sket. Til slut sagde hun, at hun ville tilgive Dumisani.
– Jeg forlod klinikken med en fornyet byrde, besluttet på at gøre noget i vores samfund for at  forandre situationen, fortæller Dumisani.
Dumisanis indstilling blev forandret ved, at han turde bede om tilgivelse.
– Det hjalp mig til at forstå, at hvis man har gjort noget forkert, selv om det er lang tid siden, er det stadig forkert. Jeg ville vise, at jeg havde nogle principper og værdier i mit liv, som jeg levede efter. Dem ville jeg gerne dele med andre mænd og kvinder. Vi bliver nødt til at bekæmpe voldtægter. Vi må lære mænd at respektere kvinder, siger Dumisani Rebombo, der selv har to døtre og en søn.

Mænd må forandre sig

For mange mænd i Sydafrika er voldtægt noget, der hører til det normale. Både rapporten fra Læger Uden Grænser og den Sydafrikanske sundhedsorganisation Medical Research Council har vist chokerende resultater om, hvor almindelig voldtægt er. Hver fjerde mand er en voldtægtsmand. Hvert år bliver der begået op imod en halv million voldtægter i Sydafrika. Kun en ud af 25 mænd, der er anklaget for voldtægt, bliver dømt.
Hvad kan grunden mon være?
– Jeg tror, det har noget at gøre med vores syn på mandighed i samspil med den patriarkalske proces og tendens. Jeg mener, at vores opdragelse af drenge er forkert, specielt da vi senere i livet ønsker at se dem forandret til at være omsorgsfulde og kærlighedsfulde mænd.

– I dag er disse spørgsmål oppe til debat i Sydafrika. Vi arbejder for at se en forandring på dette område, siger Dumisani.