Folkekirken hjem i stuen

Aalborg Stift lancerer nyt tv-program på det regionale TV Nord.”Velkommen i kirkerummet!” Den sætning kan nordjyder nu høre hjemme i deres egen stue. ”Kirkerummet” er nemlig navnet på et nyt talkshow, lavet af Folkekirke TV i Aalborg Stift.

Studievært Christian Roar interviewer biskop Henning Toft Bro i det nye program.

Der er lagt op til et tv-program, hvor man ikke er bange for at tale om de svære spørgsmål. Heller ikke dem, der gør ondt på kirken.
– Det er min erfaring, at kirkerummet kan rumme de store spørgsmål. Derfor har vi valgt dette navn til vores nye talkshow, forklarer studievært Christian Roar Pedersen.

Folkekirken og de unge

I det første talkshow tages unges forhold til kirken op. Efter konfirmationen kommer de unge ikke i kirken. Hvorfor?

Loa Mortensen

Gade- og ungdomspræst Loa Mortensen giver sit bud. Hun arbejder med at bringe kirken ud til de unge, når nu de ikke kommer i kirken. Hun mener, unge gør oprør mod kirken.
– Hvor der før var en mere entydig ting at gøre oprør mod – fx Vietnamkrigen – så handler det i dag mere om det individuelle, og det de unge selv kan mærke. De vil skille sig ud, skabe sig selv og få deres fodfæste i verden. Det er deres egentlige oprør, siger Loa Mortensen (foto).
Samtidig vil de unge gerne være en del af et fællesskab. Vennerne betyder utroligt meget i ungdomstiden.
Fra sit arbejde er Loa Mortensen optimistisk både på folkekirkens og de unges vegne:
– De unge er folkekirkens fremtid. Og de er søgende.
– De lever i en verden, hvor de skal præstere hele tiden. I kirken er der et rum, hvor de er elskede, som de er, og ikke fordi de får 12 til en eksamen, siger Loa Mortensen.
Aalborg Stifts nye biskop, Henning Toft Bro, er gæst i nummer to udsendelse af Kirkerummet. Henning Toft Bro er kendt som en folkelig person.
Han har bl.a. været guitarist i folkemusikgruppen Tørfisk. Igennem 25 år har han været rundt at prøve sine sange af ude der, hvor folk lever deres liv. Den erfaring tager biskoppen med i sit nye embede.
– Selve begrebet folkekirke er en understregning af, at det ikke er en bispekirke, vi har. Det er ikke en præstekirke. Det er en folkekirke. Kendetegnet ved, at tingene gror op fra bunden.

Håber på Helligånden

De stormløb som Folkekirken oplever i disse år, hvor dens særstatus som religion diskuteres, tager biskoppen med ro:
– Vi skal huske på, at kirken har eksisteret i 2000 år, og den er hele tiden båret af noget, der er større end os. Altså Guds Helligånd.
– Vi sår frøkornene, og så må vi håbe på, at Gud giver væksten, siger Henning Toft Bro. Han understreger, at Gud nok skal give den vækst, der skal til.
/sl