Sommerlejr forandrede stråleramte gadedrenge

Drømmer du om en ferie væk fra det hele? Så er det ingenting i sammenligning med de to ukrainske drenge Pavlo og Andriy.De er beskidte, sultne, altid på vagt. Gadedrengene Pavlo og Andriy lever på gaden i Ukraine, forsømte af deres alkoholiserede forældre.

Gadedrengene Pavlo og Andriy fik liv i øjnene på kristen sommerlejr, arrangeret af Skandinavisk Børnemission.

Men sidste år blev de sendt på rekreationslejr af Skandinavisk Børnemission. Her blev de forkælet med næringsrig kost og sport og leg i den skønne natur i Dubechno. Nu håber de at komme igen i sommer.
– De er rigtige gadebørn, fortæller Lyudmila Lonuyk, der leder Skandinavisk Børnemissions hjælpearbejde i Ukraine. Hvert år sender hun over 1000 børn på rekreationslejr med støtte fra Danmark.
Og det har børnene brug for. Atomnedfald fra Tjernobyl-katastrofen for over 20 år siden forurener stadig markerne og dermed afgrøder og husdyr. Desuden har strålingen påvirket børnenes forældre, og mange børn er derfor født med handicap.

Vant til at slås

Pavlo og Andriy ankom til lejren i Dubechno med beskidt tøj og iturevne sko. De havde ingen anden bagage end det tøj, de stod og gik i. På lejren modtog de nyt tøj, fine sko, legesager, god mad – og vigtigst af alt, siger Lyudmila: Kærlighed og opmærksomhed fra andre børn og voksne.
– Da drengene ankom, var de mistænksomme, og de var vant til at slås for føden, fortæller Lyudmila.
Men dag for dag ændrede drengene adfærd:
– De var som frø i vinden, som endelig landede i god jord. Deres øjne strålede, og de fandt masser af nye venner.
Men efter 14 dage skulle de hjem. Hjemme fik de dog kontakt med en kirke, og nu har de også fået deres mor med.