Klart en messe værd

En anderledes guide til byernes by, der også giver udbytte, selv om turen ikke når længere end til lænestolen.Det var omkring 1589, at den yderst pragmatiske Henrik af Navarra – uden kongerige og uden hovedstad – valgte at konvertere fra sin protestantiske tro til den katolske for at kunne bestige tronen. Det gjorde han med den bevingede bemærkning: “Paris er vel en messe værd” – et slagord, der aldrig senere er blevet draget i tvivl.Andreas Rude, der startede sit kærlighedsforhold til det franske for små 45 år siden, da han trådte nogle af sine barnesko i en fransk skole, leverer med denne anderledes guide til byernes by et stykke uhyre veloplagt historie: litteratur-, kultur- og frem for alt kirkehistorie. Det er ikke en opslagsbog som sådan; det er en slentretur, og man føler sig virkelig i kyndig mands hånd. Her er alt fra afhuggede hoveder, politiske rævekager, pralende imponerende byggerier og til meget, meget andet. Her oplever vi både kirken på gadeplan og i katedralernes fornemt ophøjede himmelstræben.
Paris er en skarp konkurrent til Rom, når det drejer sig om kristent inspirerede nedslag i byrummet. Bogens indgangsvinkel er den kronologiske: fra middelalderen og frem. Men der er plads til svinkeærinder undervejs! Historien og historierne fortælles med udgangspunkt i centrale steder i byen, fx Notre-Dame, Sainte-Chapelle, Montmartre og Saint-Germain-des-Prés.

Som et vidunderligt kræmmerhus

Det er en bog, der hjælper læseren til at få blik for tingene, hvor han måske ellers ikke har haft det. Og der bliver ført mange spændende finurligheder til torvs: den topografiske forbindelse mellem gallernes druider og byens tidlige, kristne martyrer; kommentarer til Dan Browns vidtløftigheder; jesuitter-ordenens tætte forbindelse til Montmartre-kvarteret; kvinder, der modtog åbenbaringer (jomfru Maria viste sig i 1830 for en fattig bondedatter i Rue de Bac) og mænd, der blev åbenbaringer (Abbé Pierre og hans sociale arbejde).
Andreas Rude har skrevet en bog, der er som et vidunderligt kræmmerhus, fyldt op med stort og småt, men lutter gode sager det hele. Og tilmed er bogen flot illustreret. Endnu en messe værd! Og så er det en turist-guide, der også kan give én udbytte, hvis rejsen aldrig når længere end til lænestolens behagelighed.
Tak for turen, Andreas. Pengene ligger i vinduet. Har allerede rejst mig. Er på vej.

Andreas Rude:
Troen går til Paris
168 sider • 199 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag