Fra grisehyl til gospel gys

Ung nordjysk landmand har startet gospelkor i Hals Kirke ved Limfjorden – efter først at have rodet med satanisk dødsmetal-musik.En gospelglad svinedreng bryder ud i sang, når han passer svin i Vendsyssel. Sang og musik har altid fulgt Daniel. Det var ved at føre ham ind i satanisme, men glæden ved at synge gospel fik ham til at ændre kurs. Nu leder han et gospelkor i Hals kirke sammen med organisten.

Daniel blev overvældet af glæde og tro på livet gennem at synge gospel. Det fik det hele til at hænge sammen for ham.

Landmandsuddannede Daniel har skiftet foderblandinger ud med gospel rytmer, når han står foran 28 sangglade vendelboer i Hals Kirke.
Han kan slet ikke skjule en ustyrlig gospelglæde og fascination over samklangen med koret. Det er alt sammen en del af den dannelsesrejse, Daniel har været på.

Daniels drøm

Huset er hvidkalket med rødt tag, og Daniel måtte eje det. Han købte det sammen med sin bror Henrik, så de nu har to huse. Stedet er langt ude på landet, og den et hektar store grund byder på sø, krat og store træer. Der er højt til himlen og store åbne vidder.
Men længes sådan en ung mand ikke efter byliv og gang i den?
Nej, Daniel kunne slet ikke bo i byen. Han må ud under åben himmel og have masser af frisk luft. Og gang i den, det har han haft. Der gik alt for meget party og weekend-rus i tilværelsen for nogle år siden. Den stod på værtshus, og ind imellem sad næverne lidt for løse på de unge mennesker.
– Jeg var ved at komme ud i noget grimt, og jeg måtte helt væk fra det, siger han.
Daniel har bedt om tilgivelse for den tid. Han er jublende glad over at have lært Jesus at kende, også som ham, der tilgiver en ung, der bekender sin fortid.
– Der findes ikke bedre religion end kristendommen, lyder det fra Daniel Jensen.

Brevduerne

Daniel viser sine brevduer frem, de er både til sport og hobby. Duernes kurren lyder ud i den lyse sommeraften. Han har store forventninger til flyvesæsonen, der lige er startet. Nogle af de bedste duer skal snart på kapflyvning fra Dresden i Tyskland og så finde tilbage til det hjemlige dueslag. Han tager en dueunge ud af buret og holder den nænsomt i sin tatoverede hånd.
Det minder om Daniels egen rejse ud i verden for at finde sig selv. Men også for at finde hjem igen.

Lolland

Han forlod jobbet som driftsleder på en ejendom med svinebesætning. Turen gik til Lolland, for hans mormor var fra Lolland. Her fik han job som fodermester i en svinebesætning. Hans arbejdsgiver sad i byrådet. Han tilbød Daniel at dele hus med en tysk volontør på et kristent forsorgshjem.
Daniels familiemedlemmer havde et beskyttet værksted for unge kriminelle. Så Daniel dumpede ind i et pædagogisk og kreativt vækst-miljø. Han oplevede socialt marginaliserede medmennesker. Han mødte unge volontører fra forskellige nationer. De udfordrede og inspirerede ham. Han oplevede en verden af musik, koncerter, kunstudstillinger og biblioteksbesøg. Han nød de mange diskussioner og de nye venner.

Bøn

– Jeg har lært, at Jesus giver lov til at bestemme vores egen gang på jorden.
– Er han virkelig for dig?
– Ja.
– Ber’ du til ham?
– Ja, jeg ber’ mine egne bønner.

Vendepunktet

Daniel mødte sig selv, siger han, gennem gospel, da han kom med på en gospel workshop.
Det væltede ham fuldstændigt. Han, der havde sunget, siden han var en bette rødhåret knægt.
Han, der flirtede med såkaldt dødsmetal musik, da han var helt ung. Dengang han blev shanghajet af en fyr på landbrugsskolen, der manglede en forsanger, der kunne growle.
– Hvordan forklarer du det?
– Det er at synge, som Master Fatman taler.
Daniel fik lært det, og han flirtede med tanken om ”det onde”. Han læste i Satans Bibel, men gjorde op med sig selv, at det ikke var noget for ham.
Daniel fandt ud af, at han slet ikke var ateist.
– Jeg har altid haft en tro på Gud, fastslår Daniel, som blev overvældet af glæde og fik tro på livet gennem at synge gospel. Det fik det hele til at hænge sammen for ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Tilbage til Vendsyssel

Hjemme i Vendsyssel igen gik Daniel og tumlede med mange tanker. Han hørte P1 og så DR2. Han arbejdede som vikar for landmænd, der var syge eller skulle have ferie.
Da der kom en gospelworkshop i Hals, var Daniel ikke sen til at dukke op.
Han havde et halvt år før fået en besked fra ”oven”, der lød: Du skal starte gospel!!
Mens han var på workshoppen i Hals, kom der én og bad om hans telefon nummer.
”Du bliver en vigtig person i området”, lød det.
– Det var en vild oplevelse.
Men tankerne tog form, og da Tina Godiksen, der er organist i Hals kirke, også gerne ville have Daniels telefonnummer, var kimen lagt til at starte gospelkor i kirken.

Koret i gang

Første koraften mødte otte op. I løbet af et par måneder kom der stadig flere, og i dag er de 28 medlemmer. De har holdt koncert og sammen været på gospel-workshop for at lære mere. Daniel søgte legater og fik et fra sin fagforening 3F. Pengene blev brugt på at invitere de dengang otte medlemmer med til Sydhavs gospel.
Koret hedder ”Come As You Are” og er en del af et større gospelnetværk.
– Det er lige meget, hvordan det lyder, når du synger. Bare kom og vær med. Man får større selvtillid gennem sangen, og det hjælper ifølge kormedlemmer også på stress.
Daniel arbejder intenst med at lære noder. Han støtter sig til organist Tina Godiksen, der har styr på det musikfaglige omkring koret.
– Kom og oplev det, der kaldes ”The Gospel Feeling”, opfordrer Daniel, der har talt sig varm, og blikket bliver fjernt. Tankerne er hos de engagerede kormedlemmer. Sammen med dem bliver hans drøm virkelig i kirken ved Limfjorden.