Israel byder velkommen til arabiske ligas grønne lys for direkte samtaler

Den arabiske Liga har på et møde i Cairo bemyndiget Den palæstinensiske Myndighed (PA) til at indlede direkte forhandlinger med Israel, men vil lade PA’s præsident, Mahmoud Abbas, afgøre ”hvornår”.Israel har hilst Ligaens beslutning velkommen.

Statsminister Binyamin Netanyahu siger, at Israel er parat til at indlede ”direkte og ærlige” forhandlinger med PA i de næste dage. Forsvarsminister Ehud Barak siger, at udelukkende direkte samtaler vil kunne føre til to stater for to folk.

USA, som har opfordret Abbas til at gå fra indirekte til direkte forhandlinger, har også hyldet Ligaens beslutning og siger, at det vil prøve at afholde direkte forhandlinger snarest muligt.

I Netanyahus udtalelse hedder det, at det ved direkte samtaler vil være muligt snart at nå en aftale mellem de to folk.

Og i Baraks udtalelse, fremsat under hans besøg i Washington, hedder det, at ”forhandlingerne kræver direkte og modige beslutninger fra begge sider”, og at han håber, at ”palæstinenserne også indser dette”.

Qatars udenrigsminister, Hamad bin Jassem al-Thani, siger, at de arabiske udenrigsministre har besluttet at sende et brev til præsident Barack Obama med en forklaring på den arabiske stilling til hele Mellemøst-fredsprocessen.

Abbas udtalte – ifølge en PA-embedsmand i Ramallah – over for udenrigsministrene, at Obama havde udfoldet et stærkt pres over for ham for at indgå direkte forhandlinger, men at han ikke så nogen grund til at bøje sig for det amerikanske pres i lyset af, at der ikke er gjort fremskridt i de nuværende indirekte drøftelser, støttet af USA.

En fremtrædende israelsk kilde siger, at USA’s pres ikke blot var rettet mod PA, men også mod Den arabise Liga for at sikre, at denne ikke ”lægger Abbas i håndjern”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge denne kilde kunne Ligaens beslutning have været ”meget værre” og kunne have have omfattet en række betingelser til Abbas, før han ville kunne have indledt direkte samtaler.

– Abbas har nu støtten til at gå til direkte forhandlinger, og Ligaen gav ham bolden, som han kan bruge efter ønske, sagde kilden.

Qatars udenrigsminister sagde, at de arabiske udenrigsministre oprindelig var imod direkte samtaler med Israel, men ændrede indstilling ”på grund af situationen i den arabiske verden”. Han tilføjede:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Uanset om vi afholder direkte eller indirekte forhandlinger med Israel, vil der ikke blive fremskridt, så længe Netanyahu er på banen. Men vi vil bevise over for verden, at vi ønsker fred, uden at opgive vores principper, og at der er en pris for fred.