Giv uden at forvente gengæld

Lektion 24: Når vi giver uden at forvente noget til gengæld, gør vi vores ægtefælle lykkelig. I et ægteskab skal man give 100 procent.Hvor flinke er vi til at give hinanden noget? Præges vores kærlighed af en form for byttehandel? ”Du må få mine to uger i San Diego, hvis du giver mig dine to uger på St. Thomas.” Det er den byttehandel, bygget på 50-50 princippet, som ofte anbefales af sekulære ægteskabsrådgivere. Denne rådgivning er utilstrækkelig for ægtefæller, der søger bibelsk enhed.
Nogle kristne rådgivere siger, at vi skal give 100 procent mod at få 100 procent: ”Jeg vil elske dig af hele mit hjerte og med al min vilje, men det forudsætter, at jeg får det samme igen!”
Den uselviske, bibelske kærlighed, ”Agape”, kræver imidlertid, at vi giver 100 procent! – Punktum!

Tim LaHaye siger: ”I et ægteskab skal vi være indstillet på at give os selv 100 procent, uden at kræve noget til gengæld. Det vil sige, at du indgår ægteskab med den holdning, at du giver dig selv til ægtefællen uden at tænke på, hvad din ægtefælle giver dig. Følger du dette råd, vil du gøre din ægtefælle lykkelig. Hvis du har denne indstilling, vil det selvsagt føre til, at du selv høster lykke! Altså vil det være fremmende for, at I får et godt ægteskab!
Her er fem eksempler på, hvordan du kan give 100 procent af dig selv i ægteskabet:

1. Giv uden at tænke på, hvad du får til gengæld. Selv om jeg laver frokost til dig resten af livet, kræver jeg ikke, at du laver middag til mig en gang om måneden. Hvis jeg afleverer mit tøj på renseriet, tager jeg det ikke for givet, at du henter det.
2. Du giver af dig selv følelsesmæssigt, selv når du tror, at du ikke har mere at give. Som ægtefælle har man altid et kram på lager og to ører, som lytter partnerens følelsesmæssige behov.

3. Du bruger tid på din ægtefælle, selv når du egentlig hellere vil have noget ”alenetid”.

4. Du giver uventet. Længe spekulerede jeg på, hvorfor jeg egentlig elskede at give gaver hele året rundt, lige bortset fra til jul! Så læste jeg et kapitel i bogen, ”As for Me and My House” af Walter Wagerin, Jr., hvor han skrev om at give fra hjertet. Da blev jeg bevidst om, hvorfor jeg ikke følte glæde ved at give til jul: Det er alle de forventninger, der er til julen!
Jeg føler det, som om jeg skal forvandle vores hjem til et rent julelandskab med alt, hvad der hører til. Dette, på trods af at pyntning og dekorering ikke ligger til mig! Derudover skal jeg synge julesange, selv om jeg ikke har en tone i livet, jeg skal købe en mængde gaver for at glæde en række mennesker, selv om jeg er usikker på, om det er det rigtige, jeg køber til dem……. Ja, til sidst ved jeg snart ikke, hvad jeg skal gøre for at nå det hele inden jul.

Når man selv forventer at få en gave til gengæld, er det ikke den samme glæde ved at give til ægtefællen. Forfatteren Walter Wangerin, Jr., vandt mit hjerte, da han skrev om en total uselvisk måde at give uventede gaver på. Han mener, at man skal fokusere på ægtefællen – ikke på, om der er en speciel anledning til at give, eller hvad man selv kan få ud af det. ”En enkelt rose, som hun har fået af sin mand, som ellers ikke har sans for det smukke eller følsomme ved blomster, kan smelte hendes hjerte. En lille uselvisk gave, som han har valgt af kærlighed til hende…!”

5. Vi giver ved at give os selv. Wangerin skriver: ”Når du giver, skal du vise dig selv i det, du gør. Det handler ikke om, hvad du er nødt til at gøre, eller er blevet bedt om at gøre. Sådanne gaver er ikke bundet af love – man tænker ikke på, hvad man får til gengæld. Gaven er ikke en gæld, du betaler til din partner. Du giver ikke for at lægge op til ros og selvhøjtidelighed, eller for at bevise din egen godhed. Meningen med at give til ægtefællen er ganske enkelt at sige: Jeg elsker dig!
Det viser du ved at bruge tid og energi på at udtænke, hvordan du kan glæde din ægtefælle. Det er noget, som du har gjort uventet, uden at du er blevet bedt om det.”

Opgaver

1. Føler du, at du giver mere end din ægtefælle? Hvis det er tilfældet – på hvilke områder?
2. Føler du, at din partner giver mere end dig selv? På hvilke områder? Snak sammen om disse spørgsmål.
3. Hvad er forskellen på at give en gave, der er ventet, og det at give en gave uventet?
4. Hvor befinder du dig i processen med at give 100 procent? Hvilke skridt vil du tage for at komme nærmere på 100 procent?
5. Har du problemer med at bruge tid, opmærksomhed eller energi på ægteskabet? Hvorfor forholder det sig i givet fald sådan?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ugens udfordring

Praktisér glæden ved at give, uden at forvente noget til gengæld.