Rabin er ikke glemt – 15 år efter drabet af ham

Det er idag 15 år siden Israels statsminister Yitzhak Rabin blev dræbt, og hans minde holdes stadig i høj ære af størstedelen af Israels befolkning.Han er langtfra glemt, men huskes stadig som en eminent statsmand, der måske stod over for at bringe israelerne den længe savnede fred.

Rabin mindes idag over hele Israel ved officielle ceremonier og på et jævnere plan.

Attentatet på Rabin var også et angreb på demokratiet i Israel, og et eksempel på den ophedede politiske spænding der råder i landet er, at en anonym gruppe har anbragt en sætning med ordene “Løslad Yigal Amir” på “Facebook”-siderne tilhørende en række politikere på såvel venstre- som højrefløjen.

Yigal Amir er den ekstremistiske fanatiker, som dræbte Rabin med skud fra sin revolver,

før han blev pågrebet. Han afsoner en fængselsstraf på livstid. Størstedelen af Israels befolkning ønsker, at han skal forblive i fængslet til sin død, men ikke få ønsker ham frigivet.

En af Israels store forfattyere, David Grosman, holdt en gribende tale ved en mindehøjtidelighed for Rabin iaftes på Rabin Pladsen i Tel Aviv. De mange tilhørere stod i dyb stilhed, da Grosman tog ordet.

– Rabin ønskede fred for vores livs skyld, og han kæmpede for at give os en normal tilværelse, sagde Grosman.

Om Israels ledere idag sagde han, at de ikke er virkelige ledere – ikke den slags, som en nation i en kompliceret og indviklet situation kræver.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt de andre talere var velfærdsminister Isa’ac Herzog, som sagde, at Israel må huske, hvad der førte til dette alvorlig angreb på demokrati og talefrihed. Han tilrådede sine tilhørere at ignorere “de kredse som prøver at forvride og mindske” denne tragiske begivenhed

Tusinder af spejdere deltog i mindehøjtideligheden. En af dem, en 16-årig pige ved navn Dana Ginsburg, sagde, at man skal lære om Rabin og hvad der skete – ellers bliver det glemt.

Tel Avivs overrabbiner, Meir Lau, var også blandt talerne. Han sagde: – De tre kugler Rabin fik skudt i ryggen, dræbte ikke blot en ..leder, hærfører og statsminister, men truede med at ødelægge den bro, som forbinder det israelske samfund.


Artiklen fortsætter efter annoncen: