Biskop og pastor står vagt om Iraks kristne

Angrebet på kirken i Bagdad, hvor 52 personer mistede livet, har vakt reaktioner i Sverige.Angrebet for nylig på Vor Frues Befrielses Kirke i Bagdad endte med et blodbad. 52 mennesker døde, og 67 blev såret. En af dem, der mistede livet, var den 27-årige præst Waseem Algas, der sidste sommer arbejdede i Sverige.

Biskop Anders Arbo-relius.
Foto: Katolska kyrkan

Den svenske katolske biskop Anders Arborelius appellerer endnu en gang til de svenske myndigheder om ikke at udvise kristne (hvoraf hovedparten er katolikker) til Irak, og pastor Ulf Ekman fra Livets Ord er kritisk over for, hvordan medier behandler spørgsmålet om forfølgelser af kristne.
Det var i forbindelse med en messe en søndag aften, hvor 120 personer var samlet i kirken, at bevæbnede mænd – sandsynligvis tilknyttet en organisation tæt på al-Qaida – stormede ind i kirken, hvor de tog de 120 som gidsler.

Kan ikke beskrives

Da sikkerhedsstyrker forsøgte at komme ind i kirken, gik gidseltagerne i gang med at skyde de forsamlede mennesker.
Angrebet menes at være det værste nogensinde på de kristne i Irak.
”Det er en situation, der ikke kan beskrives – en massakre som overgår alt, hvad man kan forestille sig”, sagde Pascale Warda, fhv. integrationsminister i Irak, til den svenske avis Dagen dagen efter gidseldramaet.

Halvdelen er flygtet

Forud for USAs invasion af Irak var der i landet ca. en million kristne. Men vold og forfølgelser har gjort, at omkring halvdelen er flygtet. Efter det seneste angreb vil endnu flere kristne sandsynligvis forlade Irak.
Mange af flygtningene er kommet til Sverige, og især til Södertälje, en by syd for Stockholm, hvor der nu er flere tusinde irakiske kristne.
Men trods forfølgelserne bliver mange sendt tilbage.
I august 2009 tog Sveriges Kristne Råd affære. I en fælles erklæring krævede blandt andet den lutherske ærkebiskop, Anders Wejryd, og den katolske biskop, Anders Arborelius, stop for fortsatte udvisninger af kristne til Irak, hvor de går en usikker fremtid i møde. For på trods af protester fra stort set hele verden, og da ikke mindst fra pave Benedikt XVI, fortsætter de grusomme angreb, som efter fleres mening er en bevidst plan med det formål at fordrive de kristne fra Mellemøsten.

Messe for præsten

Efter angrebet på kirken i Bagdad, blev der i Södertälje holdt en messe for dem, der døde, og især da for den unge præst, der sidste sommer arbejdede i byen. Omkring 1.000 personer troppede op for at sørge og for at vise deres deltagelse.
Og igen appellerer biskop Arborelius til de svenske myndigheder om, at ”de måtte genoverveje deres holdning og ikke blive ved med at sende kristne til Irak, hvor de risikerer deres liv”, som han siger i en udtalelse.

En almindelig skræk


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pastor Ulf Ekman.
Foto: Livets Ord

Også Ulf Ekman fra Livets Ord har reageret stærkt på det skete. På sin blog skriver han, at de sekulære medier kun sjældent går i dybden med omtale af forfølgelser af kristne. Han mener også, at det faktum, at det ofte er radikale muslimer, der står bag forfølgelserne, næsten aldrig bliver belyst.
”Det lader til, at der er en almindelig skræk for at benævne ting ved deres rette navn og en uvillighed til at indrømme, at her rent faktisk er et problem.
Ulf Ekman vil nu have en grundig undersøgelse af forfølgelser af kristne i muslimske lande, og han mener, det er nødvendigt, at spørgsmålet belyses på den offentlige dagsordenen.