Dronningen: Pas på mistilliden

Der er værre ting end finanskrise: Tillidskrise. Pas på, vi ikke bliver mistroiske, sagde Dronning Margrethe i nytårstale.
Hendes Majestæt Dronning Margrethes seneste nytårstale gav igen stof til eftertanke.
Efter en politisk korrekt omtale af den økonomiske krise, gravede hun et spadestil dybere:
– Er vi ved at blive mistroiske overfor hinanden og tillægge hinanden mindre pæne motiver? Så er det ikke alene en økonomisk krise vi befinder os i, så er det vore holdninger, der er ved at komme i skred, sagde hun. Og så advarede hun:
– Det er en krise, der kommer snigende og som kan forgifte vort forhold til hinanden. Så er vi ved at sætte noget over styr, som kan være uopretteligt.

Bevar anstændigheden

Dronningens nytårstale henvendte sig igen i år til vores samvittighed, til at bevare anstændige holdninger, også når økonomien er stram.
– Den økonomiske krise vi nu står i, skal vi nok finde vej ud af på kortere eller længere sigt; men vi skal ud af den med anstændigheden i behold og uden at sætte fællesskabet over styr.
Den krise, der så at sige kan måles og vejes, som man kan sætte tal på og tegne kurver over, er ikke nær så alvorlig, som hvis det er vore værdier og holdninger, der vakler, sagde Dronningen.

Ingen kan alene

Hun opfordrede til at bevare fællesskabet:
– Vi har opnået en frihed til at forme vort eget liv, som tidligere generationer aldrig har kendt magen til, og det skal vi skønne på. Men vi bør også huske, at ingen kan klare sig selv helt alene. Derfor skal vi også passe på det samfund, som vi kender som en tryg ramme om den enkeltes udfoldelse, og have øjne og ører og hjerte åbne for vore medmennesker.
– Så lad os møde det nye år med fortrøstning, og lad os vise hinanden tillid i stort som i småt. Det skal være mit ønske for året 2011, sluttede Dronning Margrethe, inden hun som vanligt ønskede:
GUD BEVARE DANMARK!
/sl