Vær velkommen Herrens år

Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783 – 1872) var en dansk forfatter, teolog, digter (særligt kendt som salmedigter), filosof, historiker, præst ved Vartov i København, titulær biskop, filolog, skolemand og politiker.

N. F. S. Grundtvig (1783-1872)

Han lægger navn til Grundtvigianismen og var initiativtager til folkehøjskolen. Grundtvig er den hyppigst repræsenterede digter i Den Danske Salmebog og er en institution i dansk ånds- og samfundsliv.
Langt hovedparten af de tekster, der optager de fem bind i Grundtvigs Sang-Værk, er skrevet efter midten af 1830’erne. Han skrev i alt omkring 1500 salmer som ”Nu falmer skoven trindt om land”, ”Et barn er født i Bethlehem”, ”Det kimer nu til julefest”, ”I al sin glans nu stråler solen” og ”Vær velkommen Herrens år”.
”Vær velkommen, Herrens år” er to salmer skrevet til advent og nytår af N.F.S. Grundtvig i 1849 under den Slesvigske krig (også kaldet Treårskrigen) 1848-1850. Salmen, som er gengivet her, er udgaven, der bruges ved nytår.

Vær velkommen, Herrens år,
og velkommen herhid!
Sandheds Gud, lad dit hellige ord
oplive, oplyse det høje Nord!
Velkommen, nytår, og velkommen her!

Vær velkommen, Herrens år,
og velkommen herhid!
Nådens Gud, lad dit solskin i vår
os skænke på marken et gyldent år!
Velkommen, nytår, og velkommen her!

Vær velkommen, Herrens år,
og velkommen herhid!
Fredens Gud! den livsalige fred
du skænke vort land til at blomstres ved!
Velkommen, nytår, og velkommen her!

Vær velkommen, Herrens år,
og velkommen herhid!
Fader Gud! os til glæde og gavn
nytåret henskride i Jesu navn!
Velkommen, nytår, og velkommen her!

”Vær velkommen, Herrens år”
Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783 – 1872).


Artiklen fortsætter efter annoncen: