Csizmadia anmelder dæmonfilm på DR1

– Hvis man ikke tror på, at der er en åndelig virkelighed, hvor der eksisterer dæmoner og engle, kan det lyde mærkeligt, det jeg laver. Og der er sikkert mange, der tror jeg har knald i låget, sagde Henrik Csizmadia i aftenshowet torsdag aften.Henrik Csizmadia, som er kendt for bogen ”Befri Fanger” og sin udfrielses-tjeneste i Thisted Bibel og Missionscenter, var torsdag aften den 10. marts inviteret i studiet i DR1s program Aftenshowet. Han skulle her anmelde gyser/excorsistfilmen ”Rite”. (ceremoni, red.)

Nicolai Koppel spurgte også Henrik Czismadia om hans personlige erfaringer med dæmoner.

Filmen handler om tvivl og tro – to ting i konstant konflikt hos den unge Michael Kovak (Colin O’Donoghue), der i sin fars bedemandsforretning har set døden i øjnene mange gange.

På eksorcisme kursus

Han tager på præsteseminarium for at få en gratis uddannelse og planlægger at springe fra lige inden det afgørende præsteløfte. Men seminariets leder overbeviser ham om at give troen en sidste chance og sender ham på et to måneders kursus i eksorcisme i Rom. Her møder han den uortodokse jesuiterpræst Fader Lucas (Anthony Hopkins), som sætter både hans tro og hans tvivl på prøve.
Henrik Csizmadia, der var rejst den lange vej fra Thisted til København, havde om eftermiddagen set filmen og skulle senere i Aftenshowet anmelde den og fortælle om, hvad det er der sker, når folk bliver sat fri af dæmoner.

– Er du skør?

– Når folk hører at du uddriver dæmoner, tror de så ikke, at du er skør, spurgte intervieweren Koppel.
– Jeg tror på, at der er en åndelig virkelighed og at der i den eksisterer engle og dæmoner. Hvis man ikke tror på det, kan det lyde mærkeligt, det jeg laver. Og der er sikkert mange, der tror at jeg har knald i låget, svarede Henrik Csizmadia.
– I Bibelen står der, at Jesus uddrev onde ånder og dæmoner. Det gjorde han ikke kun én gang, men utallige gange.
– Ser det ikke meget uhyggeligt ud, når folk får dæmoner drevet ud?
– Under udfrielsen er det meget sjældent at vi oplever voldsomme manifestationer. De fleste gange sker det stille og roligt.
– Jeg fik fx en dag en henvendelse fra en mand, der havde kæmpet med et problem i 22 år. Før han skulle komme til udfrielse, var han nervøs og lidt bange. Han forestillede sig det værste. At han ville få fråde om munden og ligge på gulvet og vride sig som en slange, men intet af den slags skete.
Dagen efter var det problem, som manden havde kæmpet med i 22 år forsvundet. Dæmonen havde sluppet sit greb, var drevet bort, og manden var fri.

Ikke vild med gyserfilm

– Er der noget i filmen” Rite”, som du kan genkende fra din dagligdag, når du uddriver dæmoner?
– Ja, noget af det, men jeg må tilstå, at jeg havde mine fordomme, før jeg gik ind at se filmen. Jeg er ikke vild med gyserfilm. Synes altid, at man fokuserer for meget på det uhyggelige.
– Du er kommet for at anmelde filmen, sagde intervieweren, hvor mange stjerner skal den have?
– Jeg kan give den tre stjerner, fordi den teologisk rammer plet på flere områder.