Efterskole fik en fængslende oplevelse

Efterskoleelever på missionsrejse i Sydamerika får masser af livsoplevelser. En af de største i en fængselskirke, hvor 450 indsatte ikke opførte sig som kriminelle.Morgenmaden var måske et stykke kage fra dagen før. Lejligheden få rum uden dør fyldt med mennesker og familiens hund. Heller ikke lokummet havde en dør. Ikke præcis hverdag for en gruppe unge danskere.

De indsatte forbrydere i Unidad 28 Magdalene-fængslet i Argentina forsamlet til gudstjeneste.

Det er Alterna – den alternative 10. klasse på Pinsevækkelsens efterskole i Mariager, som er på deres årlige missionstur. Denne del af klassetrinnet har Sydamerika i fokus. Derfor er 18 elever og fem ledere taget på en rundtur i Argentina, Paraguay og Bolivia. Her hjælper eleverne kirkerne, hvor de kommer frem, laver gade- og skolemission, og hvad der nu ellers dukker op. Desuden var der besøg af børnehjem på programmet og forskelligt hjælpearbejde.
Gert Bjørnsted, som er rejseleder på turen, forklarer:
– Eleverne har allerede hjemmefra lært spansk, men mens vi er her, får de også undervisning, for at de kan forbedre det og gøre det mere kulturelt fungerende.

Oprør gav grobund for tro

De 18 elever danser og laver teater om troen på Gud, og mens de giver andre store oplevelser, får de selv oplevelser for livet. Blandt andet, da de boede i slumkvarteret og fik et nyt syn på deres egne forhold hjemme i Danmark. Men en af de oplevelser, som gjorde allerstørst indtryk, var besøget i fængslet Unidad 28 Magdalene i Argentina. Et fængsel med en helt særlig historie.
I 2005 brød der alvorligt oprør ud i fængslet, hvor omkring 33 fanger mistede livet i kampene. Men oprøreret var med til at skabe grobund for tro, så senere samme år kom der en vækkelse i fængslet, hvor rigtig mange af fangerne blev kristne. Fængslet har 1000 indsatte, og næsten halvdelen af dem kommer i dag i fængslets kirke. Her skulle eleverne fra Alterna også på besøg og medvirke med dans og drama. Det blev en mindeværdig oplevelse.

Indre forvandling

Gert Bjørsted holdt i fængslet en prædiken om at være fri i Kristus.

– Eleverne bliver ved med at snakke om fangerne stærke tro og deres glade øjne, mens vi rejser videre gennem Sydamerika. De kunne se, at de fængslede virkelig havde fået nyt håb for livet og slet ikke virkede som kriminelle længere. – Selvom de skulle sidde mange år endnu for de frygtelige forbrydelser i deres fortid. Selv personalet virkede åbent for tro og forbøn, forklarer Gert om elevernes tanker om besøget. Det gjorde også stort indtryk på Gert.
– Det er interessant at se, hvad Gud kan gøre i menneskers liv, når de møder Kristus helt ind i dybet af deres hjerter. Vi kunne se den indre forvandling på deres ansigter. De var måske nok i fængsel, men midt i dette fængsel var de i Kristus frikøbt ved Guds nåde.
– Jeg synes, at der var en stemning af kammeratskab mellem personalet og de indsatte, forklarer han. Gert prædikede også selv for de indsatte om Guds frihed.

18 motorcykler

Midt i alle de tankevækkende oplevelser, blev der også tid til lidt sjov og spas. En af eleverne fyldte 18 år, mens de var på besøg i en kirke. Derfor fik de lokale fat på motorcykler nok til, at alle eleverne kunne få et tur rundt i byen bag på dem samtidigt.
– Det var sjovt for eleverne, men betød også, at Alterna med deres trykte trøjer fik lov til at præge bybilledet lidt ekstra i en by, som ellers er præget af hidsig valgkamp, forklarer Gert og slutter:
– I det hele taget er det dejligt at komme til et samfund, der med det samme er åbent og gæstfrit, selvom vi i sagens natur skiller os en del ud i udseende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alterna er et alternativt år på efterskolen PVE i Mariager, hvor fokus er på mission og tro. Eleverne kan selv vælge mellem en Afrika-, Australien- eller Sydamerikalinie. Her eleverne som tog til Argentina, Paraguay og Bolivia.