Danskere er gode til at donere penge – men ikke til at arbejde frivilligt

Ifølge ny undersøgelse er Danmark nummer 18 i verden til velgørenhed overgået blandt andet af fattige Sierre Leone, men undersøgelsen kritiseres.World Giving Index 2010 måler både, hvor gode folk i verdens lande er til at hjælpe andre, donere penge og arbejde frivlligt.
Her kommer Danmark altså ind på en 18.-plads, mest fordi hele 67 procent af de adspurgte danskere har svaret, at de har doneret penge til en organisation inden for den seneste måned. Det er langt over gennemsnittet for verdens lande, der er på 30 procent.
På de to andre spørgmål i undersøgelsen tangerer danskerne gennemsnittet. 45 procent af de adspurgte danskere svarede nemlig, at de havde hjulpet nogen, som de ikke kendte, mens kun 20 procent havde arbejdet frivilligt i en forening den seneste måned.
Australien og New Zealand indtager sammen suverænt førstepladsen med høje scorer over hele linjen.

Næstbedst i Norden

Danskerne kan bryste sig af en 2.-plads blandt de nordiske lande. Kun Island overgår os i indekset med en 14.-plads.
Norge og Sverige må man længere ned på listen for at finde på henholdsvis 25.- og 45.-pladsen. Undersøgelsen, der er lavet af den britiske NGO Charities Aid Foundation og Gallup, er den første af sin slags i verden, og flere eksperter har udtalt sig kritisk om den måde, den er lavet på. Blandt andet mener kritikerne, at der er stor forskel på, hvordan velgørenhed defineres i de forskellige kulturer, så måske har folk slet ikke svaret på det samme.