SUNDHED
Anerkend hinanden!

Tilbyd hinanden bekræftelse, anerkendelse og forbøn opfordrer James Lawrence, der som 13-årig blev hjulpet gennem forbøn og fandt troen.En ulykke kan føre noget godt med sig. Det lærte den engelske præst og forfatter James Lawrence som barn.

– Det er hårdt at være det, Gud ønsker du skal være, alene, sagde James Lawrence, da han talte varmt for at dele livet og rejsen som ledere og disciple med hinanden.

Han var ude for en alvorlig ulykke som 11-årig. Da han havde siddet i kørestol og gået med krykker i to år, bad familien, der ellers ikke var kristne, om forbøn for deres søn. Halvanden time senere kunne James gå igen.
Både James Lawrence og hans mor blev kristne den dag. De begyndte at gå i kirke. Og halvandet år senere spurgte præsten, om James ville foretage en læsning i kirken. Til sin egen store overraskelse hørte han sig selv sige ja – selvom alt indeni ham ellers sagde nej på grund af generthed og alverdens indre forbehold hos den usikre teenager.
Hamrende nervøs, med svedige hænder og bævende knæ læste han kort tid efter i kirken. Det gik ikke særligt godt, fordi han var så nervøs. MEN bagefter var der en 55-årig mand fra menigheden, der kom hen til ham og sagde ”Dreng, tak fordi du læste op. Det var fantastisk!”.
I det øjeblik blev oplevelsen god og skelsættende for hans liv:
– De kunne have givet mig hele Biblen, så ville jeg have læst den højt. Manden anede ikke, at jeg en dag ville blive leder for andre ledere…og jeg tænker nogle gange på, om jeg mon havde stået her i dag, hvis ikke han havde sagt det, siger James Lawrence.
”Kunsten at vandre sammen” var overskriften, da han for nylig holdt foredrag i Karlslunde Strandkirke. Hans vigtigste pointe var, at vi som disciple og medmennesker skal huske at påskønne, vejlede og hjælpe hinanden:
– Det er altafgørende, at der er mennesker, som tror på os, udfordrer os og har håb for os. Stiller gode spørgsmål og lytter til svarene – måske ovenikøbet kan sætte tingene i perspektiv for os.
– Vi skal vandre sammen og turde gå i hinandens sko. Når vi vandrer tæt sammen, så forstår vi lettere det, Gud gør, og det Gud ønsker, vi skal være opmærksomme på.
– Nogle gange er der ting, Gud ønsker, du skal arbejde med. Som du ikke kan se i øjnene alene. Du er ikke skabt til at være alene. Du er skabt til at være i et fællesskab. Og hvis du skal arbejde med og tage hånd om de ting, så har du brug for andre, siger han.

Spørg og lyt

Det er vigtigt både at lære at stille gode spørgsmål og lytte til svarene.
– Spørgsmål er en gave, vi giver til andre. Det er også vigtigt at være villig til at modtage spørgsmål.
Spørgsmål er kraftfulde. De vigtige spørgsmål åbner ting op i et menneskes liv, siger han.
Det er en meget stor gave, når man møder en, der kan hjælpe med at sætte tingene i perspektiv.
Når man er midt i en svær situation, har man allermest brug for et medmenneske, der står på sidelinjen og ikke er følelsesmæssigt involveret og belastet af situationen.
– Der er mange, der har kaldt mig tåbe – mine forældre, venner, fjender og kolleger. Men hvis Jesus sagde det, ville jeg lytte, for han forstår ting i et bedre perspektiv.
– Men nogle gange har vi brug for ”Jesus in flesh and blood”…at møde Jesus i et andet menneske, siger han.
James Lawrence opfordrer modne mennesker til at tilbyde sig som mentorer for unge. Han fortalte, at han selv stadig er taknemmelig for den støtte, opmuntring og det perspektiv, han som yngre fik fra en 76-årig dame i kørestol.

Gode erfaringer

De fremmødte blev sat til indbyrdes kortvarigt at drøfte spørgsmål som: Hvem har hjulpet dig på din vandring? Hvad gjorde de, som hjalp dig?
Bagefter var der flere, der stod frem med deres erfaringer. Et par udpluk:
”Jeg lyttede til deres (vejledernes) råd…De elskede mig”.
”Som helt ny kristen følte jeg mig uværdig og græd. Så tog (præsten) Helge Pahus mig under hagen og sagde:”Vi er lige uværdige”.
Og en folkekirkepræst om venskabets kraft: ”Min frikirkekollega var min tætte og gode støtte i mange år. Han var der – og er det stadig”.

James Lawrence opmuntrer til, at disciple af Jesus husker at tilbyde at bede for hinanden.
– Jeg kan høre, der sker meget svært for dig. Jeg vil bede for dig… Det er så væsentligt. Uanset hvor gammel du er. Anerkendelse og bekræftelse opmuntrer os. Kig efter enhver kærlig måde at elske hinanden på.
– Hvis du vil gå hurtigt, så gå selv. Hvis du vil gå langt, så gå sammen med andre, tilføjede præsten, der er ansvarlig for leder-træningsprogrammet Arrow og bl.a. forfatter til bogen Ledere i vækst.