IPSICC

SUNDHED
Kinesisk malurt virker mod malaria

Kinesisk malurt har i århundreder været kendt for sine mavestyrkende egenskaber og har indgået i bittertonika, ofte sammen med andre urter – fx angelicka, kinabark, myrra og tormentilrod.
I kinesisk folkemedicin har den været brugt ved feber hos børn, tarmluft, fordøjelsesproblemer og nattesved. Forskere har nu gjort opmærksom på, at kinesisk malurt også har andre gavnlige egenskaber, og især er der betydelig interesse for planten som et supplement til den gængse malaria-medicin.
Malaria er en akut febersygdom forårsaget af forskellige parasitter. Sygdommen er almindelig i de tropiske egne, især Afrika. Det foretrukne middel er det syntetiske præparat klorokin.
Klorokin kan give kvalme, utilpashed og forbigående tågesyn.
Et andet almindeligt middel er meflokin, der i visse tilfælde kan medføre diarre, kvalme, opkastninger, hovedpine, svimmelhed og natlige mareridt.
I 1967 gik den kinesiske regering i gang med en systematisk undersøgelse af traditionelle lægeplanter som mulige alternativer til syntetisk medicin. En af disse planter var kinesisk malurt, i Kina kaldet Quinhao, som i den kinesiske folkemedicin havde været anvendt i århundreder som et febersænkende middel. Den bitre urt er i dag et anerkendt middel mod malaria hos kinesiske læger.
Mange udsendte missionærer har ofte været plaget af malariamyggens hærgen i de tropiske egne.
Vil man gardere sig imod den frygtede sygdom, skal kinesisk malurt tages forbyggende. En måned før, og mens man er udsendt, tages tre kapsler tre gange dagligt.
Nærmere info:
www. naturdrogeriet.dk
Referancer: Li Sin et al: Chinese medical herbs.