Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårdsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Min selvtillid dykker totalt

Hej Suh
Jeg er en ung pige som generelt fungerer godt, jeg har en kæreste, et godt socialt netværk og kommer i en kirke, hvor jeg er vellidt og engageret. Jeg oplever ikke, at jeg til daglig har problemer med mit selvværd. Mit problem er, at jeg ligesom ændrer personlighed, når jeg færdes i ikke-kristne kredse, hvilket jeg for nyligt er begyndt på i forbindelse med påbegyndelse af min uddannelse. Her bliver jeg pludselig meget genert, tilbageholdende, sky nærmest, og min selvtillid dykker totalt. Det er jeg rigtig ked af, både fordi det er træls at have det sådan, men også fordi jeg gerne vil gøre en noget bedre reklame for kristendommen, som jeg synes, at jeg repræsenterer. Jeg prøver ihærdigt at bekæmpe det, men det er virkelig svært.
Hilsen K.

Kære K.
Jeg kan godt forstå, det er belastende for dig at have det sådan – du bruger jo rigtig meget energi på at overvinde dit ”andet jeg”, når du er i ikke-kristent selskab. For at kunne bryde dette mønster, må du først blive klar over, hvad grundene er til, at du så radikalt ændrer adfærd?
Det kan være, at du i det ikke-kristne miljø oplever at være ”på udebane”: i det kristne miljø føler du dig tryg, fordi du kender alle spillereglerne, forventningerne – både fra dig selv og fra andre – og du har en erfaring om, at du kan indløse disse forventninger. Det giver selvtillid: ”jeg har, hvad der skal til”. Når du handler og reagerer i det kristne miljø, ved du samtidig ret klart, hvornår og hvilke af dine handlinger, der giver dig positiv respons eller negativ respons. Det giver en oplevelse af kontrol og overblik. Begge elementer er nødvendige i en eller anden udstrækning, da magtesløshed og uoverskuelighed afføder stress og angst hos os. Når vi grundlæggende er trygge i et miljø, giver det overskud til at udfordre os selv og prøve nye ting af, der igen udvikler vores personlighed og styrker vores selvtillid endnu mere.
I det ikke-kristne miljø kunne jeg forestille mig ud fra din beskrivelse, at du oplever det stik-modsatte. Du er formentlig lidt i tvivl om de sociale spilleregler og mangler sikkert også muligheden for med rimelig sikkerhed at kunne forudse responsen på dine handlinger? Dette er utrygt for dig, du frygter sikkert at blive til grin, falde igennem eller blive afvist, og der er jo også meget på spil – både på det personlige plan, og så repræsenterer du jo hele kristendommen?!
Jeg tror, du skal fokusere på at skrue dine forventninger til dig selv meget ned! Du er af forskellige grunde en amatør i ikke-kristne kredse, og det er der ikke i sig selv noget flovt eller forkert i, det er bare lidt besværligt lige nu. Du har brug for at lære ”dette miljø” at kende fra bunden, tag det stille og roligt, giv dig selv bitte-små opgaver – en enkelt dialog, en enkelt kop kaffe i kantinen osv. Giv dig selv lov til at stifte bekendtskab med de nye ting, der i første omgang kan virke lidt uoverskuelige og skræmmende. Langsomt vil du sikkert begynde at se, at det måske ikke er så anderledes eller uforudsigeligt alligevel, og med tiden vil du forhåbentlig begynde at relatere til den enkelte med-studerende på studiet frem for til selve ”miljøet”.
Det er rigtig fint og godt, at du tænker på at du repræsenterer kristendommen, men husk, at kristendommen sagtens kan overleve, at du ikke altid har den rappe, smarte replik parat – sågar begår en fejl – og at kristendommen primært bør smitte, fordi vi er ærlige og kærlige.
Hilsen Suh

Jeg vil gøre alle tilfredse

Kære Suh
Mit problem er, at jeg har brug for at gøre alle mennesker tilfredse! Det er lige fra min familie, min kæreste, mine venner, andre forældre i skolen, ham der står foran mig i køen i Netto – jeg er ved at brække mig over det. Nogle gange har jeg nærmest en ud-af-kroppen-oplevelse, hvor jeg hører mig selv sige eller gøre et eller andet tåbeligt selvudslettende. Jeg er så TRÆT af mig selv og vil meget gerne have nogle redskaber til at ændre denne adfærd!!
Hilsen 205

Kære 205
Langt de fleste af os kender til det, at vi gerne vil gøre andre mennesker tilfredse. Vi er jo sociale væsener, der ikke kan undgå at blive påvirkede af omgivelserne omkring os, og især dem fra andre mennesker. Hvis alle andre signalerer til os, at vi er uduelige og ubrugelige, så er det vældig vanskeligt at blive ved med at tro på sig selv og have det godt med sig selv, fordi vi hen ad vejen uvægerligt kommer til at tænke, at der nok er noget om det – når nu de siger det alle sammen! Omvendt, hvis alle omkring os møder os med positiv og opmuntrende respons, er det nemt at have det godt med sig selv, og det styrker vores selvtillid.
Når du altså i så høj grad sidder fast i et mønster, hvor du tilsyneladende pleaser alle omkring dig, handler det sandsynligvis om, at du i ekstrem grad har brug for andres tilkendegivelser af, at du er god nok. Enhver anden reaktion vil være ødelæggende for din opfattelse af dig selv.
Hvis du skal have ændret på dette mønster, er du nødt til at udfordre de grundantagelser, der ligger bagved:
1) Er det okay at sige nej/sige fra i forhold til andre mennesker engang imellem – eller betyder det, at du er et selvoptaget og egoistisk menneske?
2) Hvis du siger nej/siger fra en gang i mellem, vil det så med sikkerhed betyde, at den, du siger fra over for, ikke længere vil bryde sig om dig eller vender dig ryggen – eller er der en mulighed for, at jeres relation stadigvæk består bagefter?
Du bliver nødt til at kigge på disse spørgsmål og tage stilling til dem. Snak også gerne med nogle af dine venner om det eller din familie, så du kan få et indtryk af, hvordan andre tænker.
Ender det med, at du beslutter dig for, at det er ok at sige nej/sige fra ind imellem (hvilket din beskrivelse af dig selv tyder på, at du allerede nu har konkluderet), ja, så er der ikke andet for end at komme i gang! Udfordr din angst for afvisning, vælg nogle små og meget ”ufarlige” ting at sige nej til/fra over for i begyndelsen. Sørg for at have dine nye, mere sande, grundantagelser klar i hovedet (måske på et stykke papir i lommen i begyndelsen) som et klart modsvar, når tvivlen kommer væltende. Du vil sikkert finde det frygteligt grænseoverskridende i starten, men gør det alligevel, og så vil du efterhånden opdage, at det er kampen værd – at du ikke besvimede, døde, at verden ikke gik under af det, at der stadig er mennesker der holder af dig alligevel. Jo flere positive erfaringer du får med at sige nej/sige fra – jo lettere vil det efterhånden blive for dig.
Held og lykke med det.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til
Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårdsvej 109, 4030 Tune, eller mail til: Suh@Udfordringen.dk