Debat

Sproget i DR, TV2 og andre medier

Leon Have Thomsen

Den anden dag hørte vi om utydeligheden i mediernes sprogbrug.
Det får mig igen til at reagere på det sprog, som desværre går alt for tydeligt igennem.
Alle disse eder og forbandelser vi hele tiden får slynget i hovedet i så godt som alle udsendelser, ofte med en undskyldende bemærkning om, at man jo ikke må bande i radioen, hvorefter alle bare griner fjoget.
I en tid hvor man går så højt op i miljø og forurening, kunne man så ikke sætte i gang med at rense vores sprog og befri vores land og folk fra alle de forbandelser man hele tiden sender over os?
De almindeligste ”bønner” der bedes i dag er at ”kræften (som oftest udtalt forker med a) og Ederen skal rådene mig” ”Fanden tage mig”, ”for Helvede”, bare for at nævne nogle få.
Det må vist være fordi, man har glemt Trosbekendelsens indledning, (som de fleste bekender sig til med deres kirkelige medlemskab), den begynder, hvis man skulle have glemt det: ”Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger”, i stedet for virker det som om, vi tror på Djævelen og alle hans gerninger og bekender os til dem.
Tidligere har jeg fået det svar, at sådan taler man bare i dag. Hvis det er begrundelsen og tilfældet, så burde man melde sig som antikristen og så kan det ikke undre, at det går som det bedst kan.
Leon Have Thomsen
Nørregade 2
4330 Osted

Slaget er tabt

Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen kan citeres for: ”Jeg mener ikke, at præster skal tvinges til at vie homoseksuelle, men det bør være muligt for dem at gøre det, og så længe dette ikke kan finde sted, så kan jeg ikke med god samvittighed være medlem af den danske folkekirke.”
Nu skal man jo tænke lidt på konsekvenserne af det lovforslag, som snart ser dagens lys. Og de er, at modstanderne af kirkelig vielse af homofile næppe ønsker at stille op til menighedsrådsvalget i 2012 – med samme begrundelse: Samvittigheden holder ikke til det.
I befolkningen er der flertal for et vielsesritual, ligesom der er det blandt danske præster. Menighedsrådene vil med andre ord i fremtiden ikke ansætte bibeltro præster, så friheden til at nægte vielse af homofile bliver ikke-eksisterende.
Danske præster med en ”antikveret” indstilling er en uddøende race. Slaget er tabt, men der bliver måske et nyt at vinde. Jesus kan citeres for: ”Ethvert rige i splid med sig selv lægges øde, og en by eller et (Guds) hus i splid med sig selv kan ikke bestå.”
Knud Held-Hansen
Beatesmindevej 76, 1.tv.
9210 Aalborg SØ

Historisk tilbageskridt!

Et historisk øjeblik sagde ligestillingsminister Manu Sareen om den lovændring, han ønsker at trække ned over folkekirken, at homovielser skal have samme status som heterovielser, hvilket hverken han eller folketinget har mandat til, da Guds ord og kirkens tro og lære bekræfter, at et ægteskab er mellem en mand og en kvinde.
Der er intet kirkeligt eller religiøst forbundet med det nye lovsforslag, det er blot en ligestillingsminister, der følger tendensen i samfundet, men derfor er det også katastrofalt og uacceptabelt, at dette synspunkt bliver trukket ned over et kirkeligt samfund. I virkeligheden et historisk tilbageskridt, som ingen kristne kan tilslutte sig.
Pastor Benny Blumensaat
Kirkegade 58
6700 Esbjerg

Missionsk, ja!

Da min indvandrerkone og jeg som unge flyttede til et sjællandsk landsbymiljø, stødte vi stundom på ordet ”missionsk” og gør det endnu. Der tales endog om ”missionske” præster. Er det en bestemt religiøs race eller hvad? Hvad betyder ordet ”missionsk”?
Ved selvstudium (bl.a. i kirkehistorien) er jeg muligvis blevet klogere. At være ”missionsk” er ikke at tilhøre en sekt, men at betone omvendelsens nødvendighed trods besiddelse af en dåbsattest.
En kirkegænger sagde til mig for nylig: ”Præsterne har et problem. De forkynder aldrig omvendelse.” Jeg spurgte en præst hvorfor, men argumentet var: ”Omvendelsen” skete i barnedåben og dermed basta!
Men det er jo løgn for at sige det på godt dansk. Den døbte danske befolkning véd udmærket og instinktivt, at en kirkelig ceremoni ikke har gjort dem til Kristi efterfølgere. Det er den for ærlig til at lade sig pådutte. Skulle jeg derfor selv få prædikatet ”missionsk”, vil det kun være en æressag.
Jørn Nielsen
H.C. Lumbyes Vej 159 A
4700 Næstved