Fin cd fra Østerby

Man ved, hvad man får, når man køber en cd med den vestjyske troubadour og sangskriver (og tryllekunstner og bugtaler) Hans Jørn Østerby – en samling af gennemarbejdede sange med mening.
Men hvad der også kendetegner den snart 50-årige sanger er, at han faktisk bliver bedre og bedre. Efter min mening er hans nyeste opus – nr. 11 i rækken – med titlen Plads til de fortabte i det mindste den bedste Østerby-cd, jeg endnu har hørt.
Det er nok ikke en cd, der vil tiltale ret mange, der er ret meget yngre end sangeren og musikeren, der startede sin solokarriere i 1991, da gruppen Josua blev opløst, og dermed har kunnet fejre 20 års jubilæum i år. Det vestjysk-sindige tempo, der er i de fleste af de 12 sange på cd’en, appellerer ganske givet mest til ”de unge over 40”, og det er også det tempo, der ligger bedst til ham. Det sker, han sætter tempoet op, og det falder ikke altid helt så heldigt ud. Ikke fordi sangene er ringere, men fordi det ikke klæder hans stemme. I et nummer som ”Fri fra en frygtelig fredag” lyder det, som om han presser stemmen mere, end godt er, og resultatet er vokalt ikke helt godt.
Men ellers overrasker Hans Jørn Østerby mig igen positivt. Og på denne cd får man oven i købet som et ekstranummer hans vel nok mest kendte sang, ”Far må jeg sidde lidt hos dig”. Alle sangtekster følger med i bookletten og med en kort kommentar fra sangskriveren.
Niels Jørgen Vase

Hans Jørn Østerby:
Plads til de fortabte
52 min. • 149 kr.
Langvad Musik