Israels luftvåbenchef: “vi holder øje med Syrien”

Mens der fra Syrien rapporteres om den blodigste dag under opstanden med mindst 111 dræbte, har den øverstkommanderende over det israelske luftvåben, general Ido Nehushtan, advaret om, at det der sker i Syrien kan ramme hele regionen.Luftvåbenchefen sagde, at det israelske militær med vagtsomme øjne følger den daglige udvikling ved Israels nordlige front. Han udtalte dette under et orienteringsmøde på Palmahim flybasen lidt syd for Tel Aviv.

Det syriske militær har afholdt en manøvre for at teste missiler. Under afprøvningen blev det afsløret, at der nu i Syriens våbenarsenal er P-800 Yakhont supersoniske anti-skibs missiler, som blev leveret af Rusland ifjor. Israel har prøvet at forhindre dette, men Moskva efterkom ikke anmodningen. Ifølge israelske militærkilder vil dette missil være en seriøs trussel mod israelske krigsskibe.

Under Den anden Libanon-krig i juli 2006 ramte Hizbollah det israelske missilfartøj “Hanit” med et overflade-til-hav missil, leveret af Iran.

Bekymring
Israel er stadigt mere bekymret over, om Syrien vil overføre avancerede våben som sofistikerede overflade-til-luft missilsystemer og langtrækkende missiler til Hizbollah i Libanon. Hizbollah siges at have udfoldet bestræbelser på at få våben fra Syrien, så de ikke ville gå tabt, hvis præsident Bashar Assads styre bliver væltet.

Det israelske militær er også bekymret over øget aktivitet af Hizbollah i Syd-Libanon og er enig med en fransk vurdering om, at Hizbollah er ansvarlig for nylige angreb mod FN-styrken i området.