Kan man rejse sig igen?

Terrorangrebet 11. september 2001, tsunamien 26. december 2004 og terrorhandlingerne i Oslo og på Uttøya 22. juli 2011 har sat sig dybe spor. Hvordan kommer vi videre?
Hvordan rejser man sig efter de svære rystelser, livet byder på? Det spørgsmål melder sig i mange af livets situationer: hvis man har mistet et barn, sin mor, sin far, sin mand, sin kone.
Men også efter store katastrofer som tsunamien 2. juledag 2004 og udåden på Uttøya i sommeren 2011 – og netop de to begivenheder fylder meget i Per Arne Dahls bog At rejse sig efter en rystelse, der netop er udkommet.
Per Arne Dahl er præst for det norske Storting og i Trefoldighedskirken i Oslo, og han har beskæftiget sig indgående med sorgbearbejdelse, bl.a. som leder af ”institut for sjælesorg” i Norge. Efter tsunamien i 2004 skrev han sammen med en af de overlevende, Espen Olafsen, der havde mistet sin kone og datter, men overlevede sammen med sin søn, bogen Hva skal vi med stjerner nå, og Per Arne Dahl var gået i gang med en ny bog om eftervirkningerne fra tsunamien, en bog som skulle have titlen At rejse sig efter en rystelse, da hele Norge blev rystet af begivenhederne i Oslo og på Uttøya fredag eftermiddag den 22. juli i år. Per Arne Dahl blev en central figur i samlingerne i kirken i dagene og ugerne efter, og manuskriptet til bogen måtte revideres. Det er der kommet en meget flot bog ud af om sorgbearbejdelse, en bog, der viser, at man kan rejse sig igen.
Det er en bog fyldt med tragedie, men også med kærlighed og håb. Det er også en bog om, at man ikke skal besvare ondskaben med hævn, men med kærlighed. Han gør det klart, at vi må være længe nok i sorgen, samtidig med, at man giver plads til håbet i tide. Man må gentage tabsoplevelserne, lagre dem på et roligere sted i erindringen, men man skal sørge. Og så skal man se håbet, det håb, som Jesus Kristus frembragte ved sin død og opstandelse.
”Livet er modsætningsfyldt, og det er farligt at leve, man kan dø af det”, hedder det i bogen – og det er jo virkeligheden, en virkelighed, vi må forholde os til. Og det gør bogen. Per Arne Dahl forstår at beskrive virkeligheden omkring sorg, men også omkring håb, det håb, som troen kan give. ”I en verden, som støtter sig til magt og fremtvinger tyranni og blodig vold, er du kaldet til at følge kærlighedens vej. Da vil du opdage, at ubevæbnet kærlighed er den stærkeste magt i verden”, hedder det i bogen. Og det er der masser af livsvisdom i.
Gennem dagligdags beskrivelser, sjælesorg, citater af Bjørnstjerne Bjørnson, Johannes Møllehave, Søren Kirkegaard og flere andre, fører Per Arne Dahl læseren gennem en klar fornemmelse af, at man kan komme videre, rejse sig, efter en voldsom rystelse. Det er gjort flot og nænsomt.
Bagest i bogen er en udmærket bogliste med henvisning til andre bøger om sorgbearbejdelse.

Per Arne Dahl:
At rejse sig efter en rystelse
196 sider • 199 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag