SUNDHED
Kål er fyldt med gode vitaminer

I kål er der mange vitaminer, fiber, kalk, magnesium og jern. Nogle af disse stoffer nedsætter risikoen for sygdomme. Bl.a. broccoli og savoy indeholder kræftforebyggende stoffer.
Har man lidt jord, er det spændende at så og se at det vokser. Kål har vi prøvet flere gange, med meget forskellige resultater. Det går rigtig godt, når vi bruger højbed eller mistbænk.

Idræts- og kosttilsyns-lærer Henrik B. Jakobsen fra Vejlefjordskolen.

Det er forbløffende effektivt og samtidig økologisk at dyrke i højbede. Vi bor ude på landet på en bakketop. Grunden er hegnet ind mod råvildt og harer. Her har vi indrettet en nyttehave til selvforsyning. Kål dyrker vi nu udelukkende i højbedene. Her får vi meget bedre vækst og det resultat, vi ønsker.

Sådan laves højbede

Vi har 14 højbede, der måler 1,10 x 3,65m og har en højde på 40 cm. Man kan bruge enten lærk, der har en stor holdbarhed i jord, eller miljøvenlig svensk trykimprægneret træ, foret med cementplade eller naturvenlig armeret plastik.
Vi har gravet højbedet 10 cm ned, sammen med de 45 cm med den tværgående i vatter.
Øverst er der placeret en blikkant, der når hele vejen rundt, Her er hjørnerne klippet sammen i vinkelen. En zink eller blikkant, der går skråt ned ad, er en sikring mod dræbersnegle.
Højbedene er placeret ved siden af hinanden med 80 cm mellemrum, så en trillebør kan køre imellem. Der er lagt flis mod ukrudt på gangene og det fungerer godt. Er vinteren mild, er det bare at komme i gang.

Gør jorden klar

Det er forbløffende effektivt og samtidig økologisk at dyrke i højbede.

Vi har en meget fed lerjord som løsnes med en greb inde i bunden af højbedet. Herefter kommer der flere læs bakkegrus i bunden med omsat hestemøg. Herefter kompost og muldjord blandet i 1 til 1. Øverst et fint drys dolomit kalk til jorden, og til sidst tang hentet ved stranden.

Tang

Tang hentes ved stranden i poser, og tages med hjem, hvor det skylles og lægges ud om efteråret sammen med kompost.
Tang er mineralrig med op til 60 mineraler. Tangpulver kan også købes i helsekostforretninger til jordforbedring. Har man blade og andet organisk affald er det rigtig godt at lægge som dække øverst til foråret. Efteråret er perfekt til at forberede jorden, så den står og bliver bedre og klar til efteråret.
Tang kan også købes som kosttilskud og indeholder 60 mineraler i let optagelig form.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Paradis for kål

I de højbede hvor vi har kål dækker vi af med insektdug. Til kål tager vi 2 holdere til elkabel-rør og skruer dem fast indvendig parallet over for hinanden og sætter et elektrikkerrør op i buer, så der kan ligge fiberinsekt dug over.
Blikkanten holder snegle og kryb væk og dugen holder sommerfugle og insekter væk. Dugen holdes på plads af halve mursten, med passende mellem rum.

Frø udplantes i februar

Fra februar til april kan man lave udplantnings planter ud fra frø. Når de fremspirede kål har en hvis størrelse prikles det ud i vækst kasser eller potter. Fordelen ved højbede med overdækning er, at det virker som et lille drivhus.

Udplantning

Herefter kan man med de anbefalede afstande sætte udpantnings planter ud. Man kan købe sig til udplantnings planter, eller selv starte dem i vindueskarmen først i marts. Grønkål starter jeg altid i jorden som frø. De kræver nu kun at blive vandet, når der er behov for det. En anden fordel ved fiberdugen er, at man kan vande ude fra, og vandet spreder sig igennem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Slægten kål

Kålslægten er der mange af og der er mere end 30 arter i Norden. Siden romertiden har man vidst at det var sundt, og grønkål har vi spist siden oldtiden. Urtehaven hed kålhaven.
Hvidkål og rødkål kom til i Danmark i 1500 tallet. 1700 tallet bød på blomkål.1800-tallet rosenkål, 80´erne broccoli i og 90 savoykål.
Siden er de asiatiske kål kommet til , fx. kinakål. Kål er en vigtig afgrøde for gartnere og som foder afgrøder.
Alt efter sort bruger vi rødderne som glaskål, kålrabi, bladede som hvid og rødkål, kinakål, Bok Choy, rosenkål, blomster som broccoli, blomkål og frø som sennep.

Vitaminer

I kål er der mange vitaminer som betaroten, B1, B2, B3, B5, B6, Biotin, Folsyre, C-vitaminer, k-viatimer, fiber, kalk, magnesium og jern.
Nogle af disse stoffer er naturlige antioxidanter og sekundære stoffer, der nedsætter risikoen for sygdomme. Bl.a. Broccoli og Savoy indeholder kræftforbyggende stoffer.
Kan man ikke udstå kål, kan der købes naturmidler i kapsler. Den kan også være praktisk under rejser og i dagligdagen

Kål hele året

Spidskål og sommer kål er de tidlige, milde kål, der er fortrindelige i salat og smørdampede retter
Hvidkål og rødkål: Disse er gode i salat. Hvidkål er gode til stuvning og vreden hvidkål (Se opskrift). Man kan også lave surkål. Der er en tysk sundhedsspecialietet.
Andre kål er også velegnede til mælkesyregæring.
Savoy er en flot smagsfuld kål, der god i salat, smørdampet og i tærter
Rosenkål: Vinter kål kogt og er god i tærter (Opskrift)
Grønkål: God til suppe, grønlangkål, salat og smørepålæg. (Opskrift)
Broccolikål: Rå i salat, wok, tærter og sprødkogt.
Kålrabi: Kogt i kartoffelmos, ingrediens i suppe og kogt som grønsagstilbehør.

Familiens gamle kål-opskrifter

På min mors side, har vi arvet familieretter med kål. Jeg husker stadig nytårsretter, supper og andet godt. Den var en del af den sunde danske mad.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mine forældre ændrede livsstil og tog kødet ud af menuen. Det var uhørt for 60 år siden, men det gav dem nogle livsstilsfordele.
I dag er bæredygtighed og Co2-neutral itet begreber, der er in for verden, klimaet og menneskets sundhed.

Grønkålspålæg

(Gammel. familie opskrift)
Frisk hakkede grønkålsblade. Hvor bladstilken er rippet fra (ca. 5 blade) blandet i 150 g rygeost.
Der kan også bruges lidt fløde og majonæse, hvis smagen skal være i top. Ingredienserne blandes sammen og smages til med salt og peber. Smager godt ovenpå ost.

Vreden hvidkål

(Gl . familie opskrift)
Fint snittet hvidkål koges møre. Lægges i en si med et viskestykker, så væden drypper fra.
Kan smages til med lidt fløde, sort peber og reven muskatnød. Man kan jævne den med en meljævning, hvis den er for tynd. Smages til med samme krydderier, Serveres som tilbehør med kartofler, steg eller bøffer.

Grønlangkål

(Gl familie opskrift)
Grønkålsblade blancheres og hakkes. Der puttes lidt fløde i, og smages til med salt og peber. Serveres med kartofler og andet tilbehør.

Broccoli salat

Favorit opskrift
Soltørrede tomater efter smag.
500 g tomater
1 stk rødløg
500 g Iceberg findeles i hånden
500 g broccoli, der har fået et kort opkog og delt op i mindre buketter.
4 spsk pinje kerner ristet på panden
1 spiseskefuld frisk oregano hakket.
Dressing
½ dl olivenolie
1 teskefuld findelt chili.
1 fed presset hvidløg, salt og peber.

Grønkålssuppe

2 l vand, veg. Grønsags bouillon
6oo g kartofler skrællet og skåret i små stykker
5oo g selleri i tern
250 g pastinakker i tern
250 g pPersillerod i tern
Koges med en timiankvist.
Koges i 50 min.
200 g hakket frisk grønkål puttes i de sidste 10 min.