Lovsang kan løfte kirkens tro

Bethel Church har forsøgt at gøre lovsangen mere enkel på deres nye album, for sådan er lovsangen i mange mindre kirker, forklarer Brian Johnson til Udfordringen og giver samtidig gode råd til andre lovsangere.

Jeremy Riddle er blandt andet med på det nye album, som er indspillet oppe under et loft.

Det seneste album fra Bethel Church, The Loft Sessions, er optaget på et loft i stedet for på en scene foran en stor kirke, og det er der en grund til.
– Vi ønskede at gøre det mere enkelt og i en mindre størrelse, fordi mange kirker er mindre og kan ikke lave lyden fra et stort band på en scene i en stor kirke. Og så fordi vi ønsker at vise fællesskabet blandt lovsangerne i kirken og de sjove sider i lovsangen.
– Vi fandt et loft i en bygning i byen, hvor vi satte det hele op og inviterede vores venner. Så det er lidt råt, men også et venligt miljø, og det var netop det, vi ønskede at skabe, siger Brian Johnson til Udfordringen fra en telefonlinje tværs over Atlanterhavet fra kirken i Californien, og fortsætter:
– Det er meget anderledes end vores andre albums, der er på en scene og i en mere typisk lovsangsstil. Det er mere vokalt. Der er banjoer, akustiske guitarer og percussions, så det er meget anderledes stilistisk set, siger Brian Johnson.

Kultur frem for musik

Det kan godt være en udfordring at skabe et lovsangsalbum, forklarer han, for:
– Det er jo mere end bare musikken. Vi vil gerne lave sange, som folk kan synge og erfare Gud med i deres personlige andagtstid, men også sange, som lovsangsledere kan kopiere og synge i deres kirker, siger Brian Johnson og tilføjer, at det heller ikke kun er musikken, man viser for folk, når man filmer en live-indspilning, som de har gjort.

Kulturen, som lovsangen er opstået i, bliver også synlig. Men det er kun godt, mener han.
– For folk tiltrækkes af en kultur og af en livsstil mere end af en bestemt slags lyd, siger han og påpeger, at det er vigtigt at være ærlig og autentisk i lovsangen.
– Der er et pres til at præstere i mange kirker og til at tage en religiøs facade på og være noget, du ikke er, forklarer han.
– Vi ønsker at vise, at Gud er i godt humør, fuld af nåde og at han ønsker at lave skæg og elsker sit folk. På dvd’en, hvor indspilningen er filmet, kan man se, hvordan folk har det sjovt og pjatter, selv i lovsangen, fordi vi har en fantastisk tid sammen. Det er vigtigt at vise folk, at lovsang ikke altid handler om denne her intense form.

Lovsang løfter kirkens tro

– Jeg tror, at Gud ønsker, at vi skal synge om hvor stærke vi er gennem ham, siger Brian Johnson.

Allerede som teenager begyndte Brian Johnson at skrive lovsange sammen med sin kone Jenn. Efter de blev gift, udgav de deres første album for snart 12 år siden nu. Siden er flere albums kommet til, og Brian Johnson giver gerne nogle råd til lovsangsledere og andre, der vil komponere lovsange.
– Når du skriver en sang, så spørg folk, der er forskellige steder i deres liv, om hvad de synes. Ikke fordi du nødvendigvis skal ændre sangen, men fordi lovsang er andet end blot små dejlige melodier og tekster. Det forener os.
– Skriv sange, som er lette for menigheden at synge med på og sæt troserklæringer i sangene. Det er fint at skrive om, hvor fattige og svage, vi er, og hvor stærk Gud er.
Men jeg tror, at Gud ønsker, at vi skal synge om hvor stærke vi er gennem ham. Hvor fantastisk han er, men også hvor fantastiske vi er gennem hans offer på korset. I vores egne sange har vi selv erklæringer i tro, og det giver nogle af de stærkeste øjeblikke, når vi synger dem sammen i kirken.
Fx om at vi er en generation, der skal se Guds rige bryde igennem over hele jorden. Det er utroligt, hvordan trosniveauet stiger, og det er jo det, som kirke handler om: At trosniveauet stiger, og at vi udfører missionsbefalingen og vandrer i den kraft, som Jesus selv vandrede i, da han gik på jorden, siger Brian Johnson og fortsætter:
– Lovsang er mere end bare ord og tekster, der er en kraft i det, og det er lovsangsledere nødt til at huske på. Hvad ønsker de at se kirken synge?
Læg melodierne og teksterne på deres læber. Hvad bør kirken synge i denne her tid?


Artiklen fortsætter efter annoncen: