Foran store politiske forandringer i Israel

Terningerne er kastet – og helt nye kandidater og konstellationer er ved at ændre
Israels politiske scene.
Interessen samler sig om tre personer: Kadima-partiets nye formand, general (af reserven) Shaul Mofaz, 63, Arbejderpartiets nye leder, tidligere journalist Shelly Yacimovich, 52, og den tidligere journalist og TV-personlighed Yair Lapid, 48.

Såvel Mofaz som Yacimovich har meldt sig på banen som kandidater til statsministerposten ved knessetvalget, der er berammet til at finde sted i februar 2013, men kan rykkes frem hvis en politisk omvæltning kræver det.

Den karismatiske Lapid er en ukendt politisk faktor, men han har stadigt flere tilhængere, og det parti, han er ved at danne, kan godt blive tungen på en politisk vægtskål. Han kender sin begrænsning – og stiler ikke efter at blive regeringschef.

Det gør imidlertid Shelly Yacimovich, som siger, at Mofaz’ jordskredssejr over den tidligere leder af Kadima-partiet, Tzipi Livni, har “styrket hendes kandidatur som regeringschef efter Binyamin Netanyahu”.

– Der er opstået en ny politisk situation, siger hun. Arbejderpartiet under min ledelse er blevet et betydningsfuldt alternativ til Netanyahu.

Hendes parti er genopstået efter en langvarig tilbagegang, og hun mener, at det vil opnå lige så mange knessetmandater som Kadima under Mofaz.

Ved det sidste knessetvalg i 2009 opnåede Kadima 28 pladser, mens Arbejderpartiet måtte nøjes med 13.

– Jeg stiller op som kandidat til statsministerposten, siger hun. Netanyahu er ikke blevet salvet som konge og kan væltes. Vist leder han i opinionsundersøgelserne . Men sådan var det ikke altid og vil ikke blive det for altid. Hans “synd af hovmod” vil koste ham dyrt. Vi har den største chance for at vinde i den vanskelige og vigtige dyst om, hvordan Israel skal se ud..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge nye meningsmålinger vil Arbeiderpartiet opnå 18 mandater ved et valg – mere end noget andet oppositionsparti – mens Kadima under Mofaz menes at ville få mellem 12 og 15 mandater.

Mens Arbejderpartiet forventes at opnå langt færre mandater end Netanyahus Likud-parti, giver Yacimovich udtryk for tiltro til, at Netanyahu kan blive slået.

– Under Netanyahus styre er afstanden mellem rig og fattig vokset til frygtindgydende proportioner, siger hun. Hans ekstreme kapitalisme har systematisk ødelagt middelklassen i Israel.
Blot Arbejderpartiet ledet af mig har reelle og dybe ideologiske svar og redskaberne, magt og evnen til at slå ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mofaz – 10 år i politik
Mofaz, der også stiler efter at blive statsminister, har været 10 år i politik. Han forekommer at være kold og smiler sjældent. Folk, der står ham nær, siger, at han er beskeden, en god lytter, videbegærlig, hjertelig og tænker systematisk, når han står over for problemer.

Om Mofaz siges det, at han er en “man of action”. Han menes at være ophavsmand til “målrettede drab”, og han var i det andet israelske fly på vej til Entebbe i Afrika for at befri kidnappede israelske gidsler.

Mofaz har sagt, at han vil gå i spidsen for sociale demonstrationer af den slags, den protesterende ungdom fra middelklassen arrangede i teltbyer over hele Israel sidste sommer, men ledere af denne protest siger, at politikere skal afstå fra at tilegne sig social protest som deres egen..

Lapid
Yair Lapid har e-mailed en video til 7000 personer, der har udtrykt interesse for hans indtræden i politik. Dette menes at være hans næste skridt i hans planer om at danne et nyt parti.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vores situation er god, siger han. Vi er i centret af Israels politiske kort. Vi kan ikke ignoreres.

Lapid har afvist, at den fordrevne Tzipi Livne slutter sig til hans endnu ikke dannede parti. Hasn siger, at han ikke vil betegne hende som en fiasko, men at han ønsker hende vel og betegner hende som en fair og ordentlig person

Livni
Livni får ved sin politiske nedtur ikke det bedste skudsmål fra politiske kommentatorer.Det siges om hende, at hun selv var skyldig i sit fald, fordi hun “er arrogant og ikke kunne læse det politiske barometer”. Hun har foreløbig ikke ønsket at sige noget om sin poitiske fremtid.

Spekulationerne fortsætter om hun helt vil forlade politik eller accptere Mofaz tilbud om at slutte sig til ham – og hermed forblive et knessetmedlem for Kadima-partiet,

Og hvad med Netanyahu? Han studerer nu den politiske situation og vil nok komme med et udspil om kort tid.