Thomas sætter musik til Bibelens budskab

Thomas Lennert er organist og meget, meget mere.
Organister lever ofte en anonym tilværelse oppe i kirkens kor. Men ikke Thomas Lennert. Han leder ikke færre end fire sangkor i Hornslet kirke og har selv udgivet en cd med egne sange.

Thomas Lennert

– Jeg lever af at være organist, siger han. – Og det giver mig mulighed for også at lave noget af det, jeg synes er sjovt – skrive tekster og lave musik for især børn.
Men det er ikke kun børn, der har glæde af hans sjove tekster. Også midaldrende mænd med ondt i livet får smil på læben og lise for sjælen, når de fx lytter til hans cd ”Midtvejs”.

Sidder her i toget / og bli’r så glad i låget / mens Danmark bare farer forbi… / det er godt, der er så meget jeg kan li’.
Min datter, min bror og mit job og mit hus / mit kor og min kassekredit / musikken, trafikken og bølgernes brus / det er skønt, det er godt, det er mit.

Thomas Lennert bestod Præliminær Organisteksamen (PO) fra Vestervig Kirkemusikskole i 2004. Han var organisat i Brædstrup kirke fra 2002 til 2008, hvorefter han blev fastansat i Hornslet kirke.

Mange jern i ilden

Og her har han mange jern i ilden. Ud over at spille til gudstjenester og kirkelige handlinger leder han kirkens fire kor: Voksenkoret, Gudstjenestekoret, Spirekoret og Aspirantkoret. Sammen med kollega Tine Mynster tager han ud og holder børnemusikgudstjenester, dvs. små forestillinger med musik og tekst med bibelsk indhold. Han medvirker i orkestret Engle.dk og assisterer gerne, hvis andre vil udgive en cd. Han arrangerer kirkekoncerter – med større eller mindre besætninger og med enten klassisk, gospel eller ny nordisk kirkemusik. Desuden tager han ud til fester og underholder med ”Diner- og dansemusik”.
Og så har han skrevet over 150 ”motetter”, dvs. bibelske sange uden musikledsagelse.
– Hvis jeg kunne, ville jeg leve af at skrive musik og tekster, siger Thomas Lennert.
Hans mor var dansklærer, og derfor har han altid gået meget op i sproget.
– At jeg så kan bruge det i mit arbejde, er ekstra sjovt. Jeg målretter tekst og musik til de grupper, jeg arbejder med i Hornslet kirke.

Kage og flødeboller

Du arbejder meget med børn og unge – kan du godt få dem i kirke og øve osv.?
– Ja, det er ikke så stort et problem. Der er forskelige virkemidler, man kan bruge. Man kan bruge musik, der taler til dem og er nem at lære. Man skal have tekster, der taler deres sprog. Så er der også andre gode virkemidler som kage og flødeboller, smiler Thomas Lennert.
Hvordan oplever du responsen fra børnene?
– De tager teksterne til sig. Jeg tror, de får noget ud af det og får lært noget. Jeg tænker mere på mig selv som kunsthåndværker end som kunstner.

Ping-pong med præsten

– Jeg laver også mere ping-pong med præsterne, hvis jeg skal skrive en motet til om søndagen. Så snakker jeg med præsten om søndagens evangelium – hvilket budskab der skal frem. Det griber jeg fat i og laver så en vinkling. Hver søndag synger mit kor en motet på ca ét minut. Det er som regel bibelske citater, der er omskrevet eller fortolket lidt. Børnekoret synger efter prædikenen – som et ekko af prædikenen.
Hvad betyder musikken for kirkens liv?
– Det giver liv til kirkens formidling. Præster er gode til at snakke meget og længe. Jeg tror, at hvis man sætter teksten til musik, så bliver den nemmere at forstå. Og hvis det kun er musik, kan det skabe en stemning som ordene ikke altid kan. Den gør, at man kan reflektere over ordene, slutter Thomas Lennert.