Litteratur for livet

Skal man tro udgiverne af bogen Livsværker, har indholdet af den oprindelig været publiceret som ”den måske længste artikelserie” i Kristeligt Dagblads historie.Bogen består af 30 samtaler med 30 ”markante” danske kulturpersonligheder om et værk, der har haft en særlig betydning for dem – og disse samtaler har altså tidligere været bragt i Kristeligt Dagblad og er nu samlet i bogform.
De omtalte værker har alle mere eller mindre fået klassikerstatus, fordi de har noget at sige mennesker til alle tider – eller som det formuleres i forordet, hvor der under overskriften ”At læse er at leve!” reflekteres over litteraturens nødvendighed: ”… når bøger bliver kunst, bliver de også eksistentielle spejle, der konfronterer os med livets største spørgsmål …”.
Her kan vi altså (igen) læse fx samtalen med Elisabeth Dons Christensen om Højsangen (fra Gammel Testamente), med Jens Erik Sørensen om Dantes Den guddommelige komedie, med Joakim Garff om Kierkegaards Enten-Eller, med Bent Jensen om Dostojevskijs Forbrydelse og straf, med Ida Jessen om Pontoppidans Lykke-Per og med Claus Oldenburg om Thomas manns Josef og hans brødre – for blot at nævne nogle af dem, der må skønnes at være mest interessante for Udfordringens læsere. Men jeg må da indrømme, at jeg hører til blandt de relativt få, der har svært ved at forstå, at Knausgårds minutiøse ”navlepilleri” i hans seksbindsværk Min kamp er så væsentligt, som Hans Hauge åbenbart mener, men den gode litteratur-lektor argumenterer godt for sit synspunkt.
For Kristeligt Dagblads læsere er disse samtaler altså ikke ukendt stof, men man har skønnet, at de har været så berigende – øjenåbnende -, at mange flere skulle have mulighed for at læse dem, og landets største forlag Gyldendal har derfor nu udgivet dem.
Niels Jørgen Vase

Livsværker – Samtaler om 30 klassikere
269 sider
249 kr.
Gyldendal