MISSION
Danskere oplever høst og kirkevækst

Folk behøver ikke at sulte i Uganda, for de har en meget frugtbar jord og kan høste to gange om året – med de rigtige metoder. Projektet Farming 4 Life hjælper nu de lokale bønder til at ti-doble høstudbyttet. Og 11 danske gæster fra Åbenkirke i Herning mødte kirkefolket i Uganda.-Godt nok har vi været i Afrika før, men aldrig så langt ude, fortæller Lars Bo fra Åbenkirke i Herning efter et besøg hos fattige bønder i Uganda.

Folk behøver ikke sulte i Uganda, hvor man kan høste to gange om året. Med hjælp fra Farming 4 Life er majshøsten blevet tidoblet – selv om folk i begyndelsen grinede af projektet.

Maria og Jens Silkjær startede for to år siden et landsbrugsprojekt i Uganda – og nu er høsten stor!
Den store, velorganiserede kirke i Lira manglede hjælp til et landbrugsprojekt. Det førte til et samarbejde mellem den lokale kirke, Åbenkirke i Herning, og nogle internationale organisationer. Nu har også Danida støttet projektet, som kaldes Farming 4 Life (’landbrug for liv’).

Tidobler høstudbyttet

– Vi er nu godt hjemme efter tre uger i Uganda og må konstatere, at dette har været den suverænt bedste tur, siger Jens. Landbrugsprojektet Farming 4 Life hjælper nu fattige småbønder til at ti-doble høsten.
Ialt 7 voksne og 4 børn besøgte Uganda. Det var præsterne Jens Peder og Lars Bo fra Åbenkirke Herning, der sammen med deres familier mødte partnerne fra Uganda.
– Det gjorde indtryk at møde de fattige familier, vi er med til at hjælpe. Selv om de bor langt ude i bushen, i lerhytter uden strøm og rindende vand, mærkede vi et spirende håb og en tro på fremtiden. For få midler er vi med til at gøre en kæmpe forskel – det er en stor glæde, fortæller Lars Bo.

May-Britt dramatiserede beretningen om den prostituerede kvinde, som mødte Jesus. Den alvorlige baggrund for optrinnet er at næsten 98 procent af tilhørerne har HIV eller AIDS.
Fest med ’alvorlig sjov’

– I en landsby hvor vi har haft workshops, holdt de en æresfest som tak. Det var en fest med dans, skuespil og slagtet ged, der var ikke sparet på noget.
May-Britt er professionel entertainer og laver filmspots om projektet. Under festen lavede hun en forestilling om en kvinde, som havde mange problemer. Hun var prostitueret men fik et nyt syn på sig selv og en chance for at vende sit liv, da hun mødte Jesus, som ikke fordømte hende.
Forsamlingen skreg af grin, fortæller en smilende May Britt, men mange var meget eftertænksomme bagefter. Næsten 98 procent af de 300 mødedeltagere havde HIV/AIDS. De lider under naboernes og familiens fordømmelse og regnes ikke for noget.   

Nyt håb og nye kirker

– Det, som gjorde størst indtryk på mig, var at se hvordan håbet er kommet tilbage til landsbyerne, fortæller Maria.
Flere af byerne, hvor Farming 4 Life har holdt workshops, har nu startet kirker, der er åbne for alle.

Hjælper aids-syge

I byen Loro var der en enke med 3 børn. Hun havde deltaget i vores workshops og begyndte at komme i kirken. Hun havde aids, og for to måneder siden blev hun dødeligt syg. Landsbykirken samlede penge ind, så hun kunne komme på hospitalet og få en værdig død. En af dem bandt den syge kvinde fast til sin krop, og på den måde fik hun hende med op på en motorcykel og kørt ind til hospitalet.
Da hun døde, efterlod hun sig tre børn, hvoraf den ene er en lille dreng på 2 mdr. Normalt bliver sådanne børn overladt til sig selv, og hjemmet bliver styret af det ældste barn. Men en kvinde fra kirken valgte at tage de tre børn til sig, hvorefter kirken og Farming 4 Life-medlemmer i byen indsamlede penge til modermælkserstatning mv. Det er så stærkt at se, hvordan de nu begynder at have overskud til at hjælpe hinanden. Vi var meget rørte, fortæller Maria.   


Artiklen fortsætter efter annoncen:Farming 4 Life hjælper med at øge høstudbyttet i Uganda. Og der hvor projektet arbejder, vokser nye kirker frem.
Fra hjerte til hjerte

 
Dankerne mødte også de lokale samarbejdspartnere i organisationen Victory Outreach Ministries. De har et team af præster, og begge parter fik talt ud om udfordringer og sejre. – Vi føler, at partnerskabet fik en rigtig god dybde, som Jens Peder og Lars Bo var med til at tegne, fortæller Jens. Timingen for mødet var rigtig god: Efter at have samarbejdet et års tid var der resultater at snakke om, og der var mulighed for at drøfte, hvordan vi bruger disse erfaringer fremad. 


Artiklen fortsætter efter annoncen:2.000 mennesker hjulpet på bare ét år

Frem til nu er mere end 250 familier blevet undervist i, hvordan de kan 10-doble deres høst og blive selvforsynende. Dermed er over 2.000 mennesker blevet berørt af Farming 4 Life på bare ét år. Det er fantastisk, hvad vi kan gøre, når vi står sammen og hjælper hinanden, og vi er utrolig glade for, at anstrengelserne bærer så stor frugt, fortæller Maria Silkær.
Farming 4 Life-projektet blev omtalt i Udfordringen den 4. januar 2012.