280 mænd blev inspireret på kristen mandekonference

Der var tid til at blive inspireret af ord, få et godt grin og fokusere på maskuliniteten på mandekonferencen i Bilernes Hus i Silkeborg
Hils på sidemanden som mænd gør: Med et dunk på skulderen.

Journalist og teolog Iben Thranholm var det eneste kvindelige islæt på mandekonferencen.

På en septemberlørdag med en god blanding af byger, sol og vind er 280 mænd godt i gang med den kirkelige mandekonference, der foregår i Bilernes Hus i Silkeborg. Manden bag opfordringen til deltagerne er psykolog Ole Rabjerg.
I sit oplæg ridser han nogle historiske perspektiver op om manden.
– Manden var jægeren, der drog ud på jagt. Kvinden var samleren, der blev hjemme ved bålpladsen. Og manden eller faderen indviede drengen i mandeuniverset, siger Ole Rabjerg.
– I dag er der ikke fokus på mod, styrke og fight. Sønnen har ikke på samme måde adgang til faderens arbejdsunivers, og kvinden er ikke afhængig økonomisk af manden. Det giver nogle udfordringer, fortsætter Ole Rabjerg og stiller spørgsmålet, om kirken er god til at skabe rammer for manden.
– Der er tre gode nyheder til mændene. Den første er, at du har det, der skal til inde i dig. Den anden er, at det skal udvikles. Mænd har ikke lært at styre maskuliniteten. Måske spærrer vi den inde. Den tredje er, at der er en kamp og en krig at kæmpe, siger Ole Rabjerg
– Kampen kan stå i at kæmpe for ægteskabet, kæmpe for familielivet, kæmpe for en sund moral i samfundet, lyder det fra oplægsholderen, der frit har skrevet nogle sætninger ned fra Johannes’ Åbenbaring: ”Der er en krig, og jeg har brug for dig. Den, der sejrer, vil jeg give af den skjulte manna og give ham en hvid sten og indskrevet på stenen et nyt navn.”
Sammen med en lille sten får deltagerne sætningerne med hjem på et lille kort.

Finde balancen

Forinden har leder af Kristent Pædagogisk Institut, Carsten Hjorth Pedersen, i sit oplæg været inde på en mors advarsler og en fars opmuntringer.
– Når sønnen er oppe i et træ, kan mor finde på at råbe ”pas på” mens far råber ”højere op”. Det handler om at finde balancen og samtidig turde vove noget, sagde Carsten Hjorth Pedersen i oplægget med titlen ”Mand dig op! Hvad er problemet med at være mand og at være mand i kirken?”
Som den tredje oplægsholder i formiddagsprogrammet deler formand for Skjern Bykirke, Jan Christensen, nogle erfaringer med interessegrupper i kirken, som eksempelvis at samles til Formel 1, cykle en tur eller spille fodbold.
– Det er godt at have nogle oplevelser at tale om sammen. Nogle vil måske sige, at det er der ikke meget andagt i. Men det er godt at invitere folk med til. Så kan det være, de finder ud af, hvad de har sammen,” siger Jan Christensen.

Manden i kamp

Når næsten 300 mænd er samlet, hører der sig en mandefrokost til, og mandekonferencen er ingen undtagelse. Deltagerne er lovet pølser ad libitum, og det giver travlhed i pølsevognen, der er kørt i stilling. Pølser, pølser i svøb, et par brød og ketchup og sennep at dyppe i. Ikke noget med salat eller andet grønt. Kun pølser. Samtidig er der linet op til nogle praktiske mandeting. Bordfodbold i menneskeformat, sumobrydning og ridning på rodeotyr inden for, mens en Opel Astra har fået kølerhjelmen udstyret med en ringrideranordning til konkurrencen ”ringridning i bil”. I et diskussionsforum a la det engelske parlament skal deltagerne blandt andet finde argumenter for hvilket bilmærke, der er bedst og diskutere det siddende og stående over for hinanden.

Som den eneste kvinde er Iben Thranholm inviteret til at holde et seminar om ”manden vi savner”. Og journalisten og teologen tegner et billede af nogle pressede mandlige dyder.
– Få mænd kan bruge deres fysiske styrke arbejdsmæssigt. De fleste sidder bag en IT-skærm og bevæger kun pegefingeren, siger Iben Thranholm.
– Den mand, som feminismen har skabt, gider mange kvinder ikke. Når manden er tæmmet, så tager han opvasken, skifter ble. Så mister kvinderne interessen. Kvinderne elsker det maskuline. En mand, der kæmper for noget, ser kvinder op til, lyder påstanden fra Iben Thranholm.

Inspirerede deltagere


Artiklen fortsætter efter annoncen:Preben Andersen, Aarhus, synes godt om, at de praktiske mandeting var gjort til en del af programmet.

De 280 deltagere er fordelt bredt aldersmæssigt. En af deltagerne, Preben Andersen fra Aarhus, talte forud for konferencen med nogle venner om programmet.
– Det lød som en rigtig god idé med en mandekonference. I programmet er der noget for alle aldre, siger Preben Andersen, der er positivt overrasket over oplæggene og synes godt om, at de praktiske mandeting er en del af programmet.
– Det tiltaler mange mænd, også mig, at man kan få rørt sig lidt og få brændt noget energi af.
En anden deltager, Benny Kousgaard fra Tarm, nævner fællesskabet som et af de positive elementer ved konferencen.

Benny Kousgaard, Tarm, mente, at oplæggene var tankevækkende på mandekonferencen.

– Det har været nogle tankevækkende oplæg, og programmet har været spændende med nogle anderledes tiltag, siger Benny Kousgaard.
Familiekonsulent i Indre Mission Steen Møller Laursen har været med til at arrangere konferencen i samarbejde med Agape, KFS, LM, Evangelisk Luthersk Mission og KPI. De 280 deltagere lå ikke i de umiddelbare forventninger.
– Det er overraskende. Det er noget, som har været savnet i flere år, og vi er overvældet over tilslutningen, siger Steen Møller Laursen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: