Sangkor sender Lucia- stafet landet rundt

Kor synger det glade budskab og støtter samtidig Årets Lucia Indsamling.Hvad har asylbørn fra Sandholmlejren til fælles med gospelkoret Conquerors? Jo, de er sammen med mange andre kor med i en stafet, hvor sangkor fra hele landet synger det glade budskab og samtidig støtter en god sag.

Årets Lucia Indsamling støtter fattige og udsatte mennesker som 85-årige Theresa Mwanajeshi i det nordvestlige Tanzania. Her har hun af søster Editha fra kirkens diakoniafdeling. Fotos: Magnus Sort Eidemak

Stafetten startede hos Conquerors. De spurgte så et andet kor, om de også ville være med til at synge til fordel for Årets Lucia Indsamling.
Det kor skulle så igen spørge et tredje kor, og på den måde er Danmissions Lucia-stafet sendt videre landet rundt. Korene holder koncerter her i december til glæde både for publikum og for udsatte medmennesker i Afrika, Asien, Mellemøsten og Danmark. De penge, som korene samler ind, går nemlig til missionsselskabets arbejde ude i verden.

Børnekoret Rødkælkene fra Bogense, Sønderborg Gospel Choir og Århus Gospel Singers er nogle af de kor, som tog imod stafetten og sendte den videre. Men også et kor for asylbørn på Center Sandholm i Nordsjælland har taget ideen til sig, og sammen med et børnekor fra Rådmandsgade Skole på Nørrebro i København skal de gå Lucia-optog på selveste Københavns Rådhus på Lucia-dagen 13. december.
Det er Danmissions Unge, der har formidlet kontakten mellem asylcentret og Rådmandsgade Skole.
– Vi vil ikke bare skabe hygge for os selv, men pege ud over vores egen kreds og gøre en forskel for andre. Danmissions Unge er et aktionsfællesskab, som handler på vores tro – en tro, der har fokus på kærlighed og lighed.
Det er hårdt at være asylbarn. Vi ønsker at give børnene en positiv oplevelse og et indblik i det danske samfund: De møder jævnaldrende danske børn fra Rådmandsgades Skole, de oplever en dansk juletradition, og de får et indtryk af dansk folkestyre på Københavns Rådhus, fortæller 22-årige Lucas Skræddergaard.

Inspireret af Lucia

Man kan vel sige, at korene har taget imod den stafet, som Santa Lucia gav videre for over 1700 år siden. Santa Lucia var en ung kvinde med et stort hjerte for sine forfulgte medkristne og for de fattige.
På Sicilien, hvor hun boede i 300-tallet, gik hun rundt med lys på hovedet for at have hænderne fri for at kunne dele mad ud. Hun gjorde en forskel og hjalp med livet som indsats – og mistede da også livet i sidste ende. Men ikke uden at have gjort så stort indtryk, at vi stadig kan lade os inspirere af hende mange hundrede år efter.
Dorte Krogshede fra gospelkoret Conquerors siger:
– Vi har vel alle et stort ønske om at hjælpe, hvor vi kan. Men ud over at give penge til diverse indsamlinger, så kan det være svært at se, hvad man sådan helt konkret selv kan gøre. For os i korene er Lucia-stafetten en god og konkret mulighed for at hjælpe ved at gøre det, vi elsker: nemlig at synge. Vi hjælper andre, som har et stort behov, og samtidig styrker vi vores fællesskab og sangglæde i koret.

Sælg engle eller skrabelodder

Der er mange måder at være med i Lucia-stafetten på, og det er helt op til korene, hvordan de vil samle ind. Det kan ske ved en kirkekollekt eller ved at sælge Danmissions lys, skrabelodder og glasengle designet af glaskunstneren Jette Holgersen. Conquerors har også oprettet en indsamling på Facebook.
Kor kan stadig tilmelde sig Lucia-stafetten ved at ringe til Christina Kofoed-Nielsen på Danmission.
Man kan læse mere om Årets Lucia Indsamling på hjemmesiden: www.danmission.dk.

Theresa har brug for din forbøn

Mogens Kjær, Danmission.

Danmissions nye bedekort giver inspiration til forbøn for fattige og udsatte mennesker som 85-årige Theresa i Tanzania.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Tak, fordi du ikke glemmer mig – selv om jeg er gammel, siger 85-årige Theresa Mwanajeshi. Efter blodige opgør i 1960erne flygtede hun fra Rwanda til Tanzania, hvor hun i dag lever alene – uden børn eller børnebørn omkring sig. Årets bedekort, som Danmission netop har udgivet, opfordrer til forbøn for Theresa.
I Tanzania er der ingen offentlig hjælp til gamle og svage som Theresa. Alligevel er hun ikke overladt til sig selv. For gennem den lokale lutherske kirke, som støttes af Danmission, får hun en næstekærlig håndsrækning.
– De besøg, jeg får fra kirken, glæder jeg mig altid til. Jeg kan ikke selv dyrke min jordlod, så jeg har brug for nogen, som hjælper mig. Men jeg har også brug for nogen, som beder for mig. Jeg er ikke bare en gammel svag kvinde. Jeg er et menneske skabt i Guds billede. Tak for din forbøn! Det betyder meget for mig, siger Theresa Mwanajeshi.
Det er andet år, at Danmission udgiver bedekort. Bedekortene er en del af Årets Lucia Indsamling, som missionsselskabet afholder hvert år op til jul.
– Der er brug for penge til at drive mission ude i verden. Men der er bestemt også brug for forbøn for mennesker i nød og for den mission, vi er sendt på af Gud. Vi tror på, at forbøn virker, og derfor opfordrer vi til bøn for arbejdet og de mennesker, vi hjælper. Vi håber, at bedekortene kan inspirere med konkrete bedeemner, siger Danmissions generalsekretær Mogens Kjær, og minder om bibelverset i Esajas 46,4:
”Til I bliver gamle, er jeg den samme, til I bliver grå, bærer jeg på jer. Det har jeg gjort, og jeg vil stadig løfte jer, bære på jer og bringe jer i sikkerhed.”
Bedekortene kan bestilles hos Danmission.
Af Tove Lind, Danmissin