Kinesiske kristne er aktive på nettet

Kristne i Kina deler deres kristne tro på Weibo, som er Kinas gigantiske, statsregulerede sociale netværk. Nogle udfordrer også censuren ved at sende indlæg mod religiøs forfølgelse.
– Kristne er blevet mere bevidste, når det gælder deres tro, og de ønsker at være med til at sætte dagsorden i samfundet, siger Stig Magne Heitmann.

Kineserne får ikke lov at bruge Facebook frit.
De har deres eget statskontrollerede Weibo net, som flere hundrede millioner kinesere benytter.
Illustration: yaymicro

Som tidligere generalsekretær i den norske afdeling af Åbne Døre synes Stig Magne Heitmann, at der er foregået en næsten utrolig udvikling i Kina i forhold til for bare en generation siden.
Kristne findes i alle sektorer og på alle niveauer. De vidner frimodigt om deres kristne tro, samtidig med at de fremholder, at kristne værdier bør være med til at forme samfundet, siger Stig Magne Heitmann til Kristeligt Pressekontor.

400 millioner på nettet

World Watch Monitor skriver i en artikel, at den kinesiske facebook ”Weibo” har 400 millioner brugere. Kristne har blandt andet brugt Weibo til at samle stemmer til et kristent band, Rainbow Come, som er med i en kinesisk udgave af tv-programmet «X Factor», med stor succes.
Ifølge China Internet Network Information Centre er 40 procent af Kinas befolkning nu på nettet, og de fleste er også mikrobloggere.
Nogle af de kristne bloggere på Weibo har et stort antal personer, som følger deres blogs. Pan Shiy, en velstående kristen, som har tjent sine penge på ejendomme, skal have over seks millioner læsere på sin blog, hvor han blandt andet deler bønner om søndagen.
I lighed med Twitter er meldingerne på Weibo begrænset til 140 tegn. Men 140 tegn på kinesisk svarer til 70-80 ord på dansk, nok til at starte en debat eller begynde at fortælle en historie.

Opblødning

Selv om der er sket en opblødning i kinesiske myndigheders holdning til kristne, var landet for et år siden fortsat så højt oppe som på en 21. plads på Åbne Døres liste over de lande, hvor kristne udsættes for mest forfølgelse.
Stig Magne Heitmann siger, at der utvivlsomt sker en opblødning i Kina, og at det er specielt interessant med tanke på, hvilket lokomotiv Kina på mange måder er i verdenssamfundet.
– Det virker ikke, som om myndighederne er optaget af at slå ned på kristne vidnesbyrd. Værre er det nok, når kristne fremmer kritik mod myndighederne for mangel på trosfrihed og brud på andre menneskerettigheder, siger han.

Censur

Weibo er ikke overraskende underlagt en vis censur, om end mildere end andre typer medier i Kina. Netpolitiet har for eksempel blokkeret mange søgeord på Weibo, fx Tiananmen, revolution, oprør og 1989 – året for studenteroprøret på Den Himmelske Freds Plads (Tiananmen).
Men myndighederne har for eksempel endnu ikke stoppet en debat på Weibo om landets et-barnspolitik. Ifølge USA Today flød Weibo nærmest over med kommentarer, efter at der blev lagt et billede ud af en kvinde, som blev tvunget til abort af et næsten otte måneder gammelt foster. Og de fleste indlæg var kritiske over for den gældende etbarnspolitik.

Sikkerhedsventil

Nogle tror, at myndighederne tillader Weibo, fordi de tror, de selv kan drage nytte af det. Blandt andet har Weibo sat søgelys på tilfælde af korruption på lokalplan, og sentrale myndigheder vil reducere korruptionen. En vurdering fra myndighedernes side kan også være, at Weibo kan fungere som en slags sikkerhedsventil, hvor utilfredshed kan få udløb. Samtidig er myndighederne godt klar over, hvilken rolle nettet og medierne spillede under ”det arabiske forår”.
Forum 18 vurderer, at Weibo til en vis grad er med til at øge den religiøse frihed i Kina. Men det er endnu ikke, og vil måske aldrig blive, et effektivt middel for folk til at forsvare religions- og trosfrihed. I dag må Weibos brugere nøjes med at kunne udrykke deres religiøse eller ikke-religiøse tro offentligt – noget som ville være utænkelig i Kina for ganske kort tid siden.
Af Ole Andreas Husøy, KPK

Bog om ’Kinas kristne revolution’


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Kim Schou har besøgt og talt med ca. hundrede kristne ledere i Kinas lovlige og ulovlige kirker. Han har samlet sine artikler i bogen om ”Kinas kristne revolution”.

– For 40 år siden var der 5 millioner kristne i Kina. I dag er der mindst 80 millioner, og fortsætter udviklingen, vil op imod hver tredje kineser være kristen om bare tre årtier, siger Kim Schou.

– Det er den største religiøse forandring af et folk i verdenshistorien.
Kim Schou har tidligere været journalist på Udfordringen og arbejder i dag på Kristeligt Dagblad. Han har rejst i Kina og besøgt både de officielle og de hemmelige kristne.
– Til trods for den store vækst lever de fleste kristne i skjul, fordi religionsfriheden er begrænset, fortæller han.
I bogen ”Kinas kristne revolution” har han samlet en række spændende artikler og forsøger at give et afbalanceret billede af de kristnes situation i det store land. I nogle dele kan de kristne være forholdsvis åbne om deres tro, mens de i andre dele forfølges.
Bogen er i farver og på 154 sider. Den er udkommet på Udfordringens forlag og koster 198 kr.


Artiklen fortsætter efter annoncen: