Overspringshandlinger

I psykologien taler man om overspringshandlinger. Det er fx, når man tjekker sin Facebook igen og igen – i stedet for at gå i gang med en vigtig opgave.
Eller man over-organiserer sit arbejde i et kompliceret system – i stedet for at gøre det egentlige arbejde.
Måske oplever vi også dette fænomen i kirken og i vores personlige kristenliv?
Mange menighedsråd bruger fx deres tid og kræfter på tusinde praktiske opgaver, – men glemmer ofte den allervigtigste: At lytte til Jesus og være sammen med ham.
Nogle mennesker er meget aktive indenfor det kirkelige, men de har aldrig tid til Ham, det handler om.
I mange hjem havde man ofte før et bibelvers skrevet på en smukt dekoreret træplade: ”Ét er fornødent”.
Det stammer fra Lukas evangeliet 10, 38-42, hvor Maria bare sidder og lytter til Jesus. Til sidst bliver det for meget for den kære Martha: ”Herre, er du ligeglad med, at min søster lader mig være alene om at sørge for dig?” udbryder hun. ”Sig dog til hende, at hun skal hjælpe mig!” Men Jesus svarer: ”Martha, Martha! Du gør dig bekymringer og er urolig for mange ting. Men ét er fornødent.”
Det betyder ikke, at det er mere fromt ingenting at lave end at hjælpe til. For selvfølgelig skal vi hjælpe til i menigheden og det kristne arbejde. Og bare der var flere, der tog det ansvar alvorligt!
Men vi skal huske at spørge os selv, om alt det vi foretager os i hele vores liv, blot er ”overspringshandlinger”. Som udsætter, at vi er sammen med Jesus og lytter til ham.
Det er nemlig hér, vi bliver afklaret, så vi véd, hvad der er vigtigst – og hvad vi ikke skal spilde vores tid på.

Af redaktør Henri Nissen