Livni: “Verden gratulerer os med koalitionsaftalen”

– Vi har fået gratulationer fra hele verden med koalionsaftalen”, siger lederen af det nye “Hatnua” (“Bevægelsem”)-parti, Tzipi Livni, efter at hun overraskende havde indgået den første koalitionsaftale med statsminister Binyamin Netanyahu.
Netanyahu vil nu have bedre udsigter til en regeringsdannelse, der gerne skulle være på plads inden to vigtige besøg fa USA – af udenrigsminister John Kerry efterfulgt af præsident Barack Obama.

Livni slog en veritabel politisk kolbøtte, da hun besluttede at slutte sig til den koalition, Netanyahu nu prøver at danne. Der er gået næsten en måned siden knessertvalget, og efter at præsident Shimon Peres pålagde Netanyahu – stadig med de fleste mandater, skønt hans parti er for nedadgående – at oprette en regering.

Livni har slugt sine kritiske ord, fremsat inden valget, om Netanyahus politik, og har som så mange andre israelske politikere slået ind på en helt anden politisk linje til overraskelse for deres vælgere.

Livni, 54, tidligere udenrigsminister, vil blive justitsminister i den nye regering, og hun vil blive Israels leder af fredsforhandlingerne med palæstinenserne.

Livni og Netanyahu – det nye poitiske par – har givet en fælles pressekonference, udsendt pr. TV til hele Israel, hvor de redegjorde for, hvad der bragte dem sammen.

Livni sagde, at hendes og Netanyahus fælles mål havde overtrumfet deres uoverensstemmelser og banet vej for aftalen.
– Dette partnerskab er kommet efter drøftelser, og efter at jeg har fået ret og myndighedtil at forhandle med palæstinenserne, sagde hun

Netanyahu henstillede til partierne om “at se hvad der forener – ikke adskiller – og glemme gammel rivaliseren og arbejde sammen for Israel”.

Obama

Den kendsgerning, at Livni bliver medlem af koalitionsreringen, er et klart budskab fra Netanyahu til Obama om, at Netanyahu er seriøs vedrørende fredsprocessen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det forventes, at Livni vil komme til at spille en rolle som “udglatter” af forholdet mellem Obama og Netanyahu.