Felix Rejser fylder 60 år
Og de rejsende har ændret sig meget.- De rejsende ændrer sig, og det må vi tilpasse os, siger direktør Henrik Klitlund Nielsen fra Felix Rejser.
Han har siden 2009 været direktør, men har været ansat siden 1986. Og alene i hans tid har rejsebranchen og Felix rejser ændret sig meget.
– Vi må være ærlige og sige, at antallet af grupperejser er faldende. Det hænger sikkert sammen med, at de nye generationer er bedre til sprog og har mere mod på selv at arrangere rejser. Men vi har fortsat mange, som foretrækker at have en rejseleder og rejse i selskab med andre, fortæller Henrik Klitlund Nielsen.
– I 2010 havde vi fx 1400 rejsende til passionsspillene i Oberammergau.
Til daglig er det ikke mindst Israel og menighedsrejser, der fylder meget. Men Felix har de senere år også haft nye rejseformer, som retræteture til England, vandreture i Israel og cykelferie langs Donau-floden.
– Vi har også spændende krydstogt til Nordkap med det kristne skoleskib M/S Gann og også et krydstogt på Rhinen.
Grønland er igen på programmet i år, samt Marokko, og næste år tager to af de ansatte i Felix, Ninna Toft Rasmussen og Selma Schou interesserede med på en vandretur op ad Kilimanjaro-bjerget i Afrika.
På grund af de store omkostninger ved at have egen billetudstedning, sælger Felix nu kun individuelle rejser til Israel. Der er dog en automatisk søgemaskine på Felix hjemmeside, hvor man kan finde frem til de billigste billetter, hvis man skal et andet sted hen.
– Vi forsøgte det for en del år siden, men det kræver fx at man har medarbejdere, som har taget en Iata-godkendt uddannelse. Man skal have en stor omsætning, for at det kan lønne en medarbejder. Der er ikke meget at tjene på billetter i dag, forklarer Henrik.
– Det, vi kan tilbyde er noget unikt: Vi tilbyder rejser i et kristent selskab med daglige andagter og kristne rejseledere.
Vi arrangerer specielt rejser til de bibelske steder.
Det betyder, at man kan være tryg ved dem, man rejser sammen med. Og det er der mange, der er glade for.
Vi oplever da også, at der kommer rejsende til udefra, som får nedbrudt deres fordomme om kristendom og Indre Mission, og som melder meget positivt tilbage om det gode fællesskab, trygheden og omsorgen.
Hvis man fx er blevet alene, er det jo noget sjovere at være sammen med andre i et rejseselskab end at rejse alene, bemærker Henrik Klitlyng Nielsen, der kalder sine rejser for et rullende missionshus.
Økonomisk går det trods de vanskelige tider for rejsebureauerne godt for Felix. De sidste 30 år har man haft overskud.
Felix Rejser begyndte i missionshuset Betesda på Israels Plads i København. Her var initiativtageren Jørgen Larsen ansat som sekretær.
Han arrangerede først nogle rejser til Norge for Bethesdas unge. Derefter var der to ungdomsrejser til Tyrol med 30 deltagere på hver. Og Indre Misisons Tidende omtalte vinterbibelferier i januar 1954 på Norges højfjeld.
Rejserne var i starten arrangeret som »Bethesdas bibelarbejde«. Og dynamoen var Jørgen Larsen, der havde en smittende begejstring, mens fru Larsen ledte det nye rejsebureaus kontor.
I starten havde rejsebureauet en selvstændig bestyrelse, men da det i 1971 flyttede til det nye Indre Missions Hus i Fredericia, fik IMs økonomiudvalg ansvaret.
Rejseantallet voksede. I 1960 havde 355 deltagere på ti ture, otte til Norge og to til Schweiz. Der var helt udsolgt på halvdelen af turene. Desuden havde Bethesdas Rejser to ture til Oberammergau med i programmet. Disse ture havde Kristeligt Dansk Rejsebureau – Danropa som teknisk arrangør.
1965 var der hele 22 rejser til Norge, Sverige, Schweiz og Østrig.
Det specielle ved Felix Rejser var, at man benyttede frivillige rejseledere, som var kendt i det kristne miljø. De rejsende fik på den måde ikke blot en rejse, men også et kristent fællesskab med bibeltimer og andagter.
I 1965 var det Jørgen Larsen (7 ture), forfatteren Adrian Johansen (5), Brown-Thomsen (1), Elischou-Holm (1), H.C. Bechmann (1), Janus Rasmussen (1), Frede Juul (1), Johs. Magelund (1), Toft Jacobsen (1), Marius Hansen (1), C.P. Agger (1).
Den færøske forfatter og indremissionær Adrian Johansen var den mest populære. I en lang årrække var han rejseleder på 5-7 rejser om året!
Jørgen Larsen skrev i en beretning i begyndelsen af 60-erne, at efter hans skøn var Adrian Johansen den eneste af indremissionærerne, der har tilstrækkeligt med sprogkundskaber til at være rejseleder på sydgående rejser.
I 1964 havde Bethesdas Rejser for første gang rejser til Israel. Det skete i et samarbejde, hvor den tekniske arrangør var Globus Rejser, ejet af Indremisjonsselskabet og andre organisationer i Norge. Rejserne blev annonceret som: Dansk-norske Palæstinarejser.
Samarbejdet med Globus Rejser ophørte efter ganske få år, men Israels-rejserne fortsatte, og var i 80erne og 90erne Felix Rejsers vigtigste rejsemål.
Da Israels-rejserne og de individuelle rejser var på sit højeste, havde Felix Rejser seks fuldtidsansatte. Nu er der fire.
Flytningen af Indre Missions hovedkontor fra Bethesda i København til Fredericia i 1971 betød kraftige omvæltninger for alle IMs virksomheder. Jørgen Larsen var stærkt utilfreds. Og da han var tæt på at skulle pensioneres, flyttede han ikke med til Frederica.
Som ny leder blev Egon Nørgaard ansat 1. marts 1971. Det gav ham et halvt år i København sammen med Jørgen Larsen.
Samme år blev navnet Felix Rejser introduceret. Og profilen med bibelstudierejser blev ændret, så det nu kun var på særlige Bethesdas rejser, der var bibelundervisning, mens der på Felix rejser kun var daglige andagter.
Navnet Bethesdas Rejser findes i katalogerne frem til 1976.
Bethesdas Rejser havde haft et samarbejde med Danropa.
I 1970 fik Danropa store økonomiske problemer i forbindelse med Oberammergau-spillene.
Felix Rejser opkøbte derfor i 1975 Danropa og fik på den måde igen en afdeling med kontor og en ansat i København. Dette kontor blev dog lukket i løbet af nogle år.
Danropa havde også solgt enkeltrejser, og det overtog Felix Rejser nu også, men har siden trappet det ned til kun at omfatte rejser til Israel.
Efter pioneren Larsen og Egon Nørgaard, der startede Felix op i Fredericia, var Per Søgård leder 1976-1983, derefter Hans Hansen 1983-1991 og så Thorkild Højvig 1991-2009.
Herefter blev Henrik Nielsen, som været ansat siden 1986 og i praksis havde været den daglige leder i en del år, udnævnt til direktør.